Idén is lehet építettörökség-felújítást tanulni Bonchidán

A Transylvania Trust Alapítvány és a nagy-britanniai Institute of Historic Building Conservation (IHBC) 2001 óta minden évben megszervezi az Épített örökség helyreállító szakképzést a bonchidai Bánffy-kastélyban, melynek célja a hagyományos építőipari mesterségek oktatása.

A két hetes képzés egyaránt tartalmaz elméleti előadásokat és gyakorlati tevékenységeket. Az elméleti oktatás során az épített örökség helyreállításának alapelveit és módszertanát ismerhetik meg a hallgatók nagy-britanniai szakemberek és romániai előadók segítségével. A gyakorlati képzést szintén angliai és romániai mesterek irányítják. A kőműves, ács, asztalos és kőfaragó műhelyekben a hallgatók közvetlenül vesznek részt a kastély helyreállításában.

A képzés kirándulással egybekötött tanulmányutat is tartalmaz, mely során több értékes erdélyi műemlék megtekintésére is sor kerül. A programba a szervezők beiktatják egy olyan műemlék meglátogatását is, amely helyreállítása jelenleg is folyamatban van, így más felújítási munkálatok tanulmányozására is alkalom nyílik.

A képzésekre – melyeket 2015. július 18 és augusztus 1., illetve augusztus 8 és 22. között tartanak – a műemlék-felújításban szakosodni kívánó építőipari szakmunkásokat, építészeket, építőmérnököket, tájépítészeket és művészettörténészeket, de más szakok hallgatóit is várják, akik ezzel a programmal elvégezhetik kötelező szakmai gyakorlatukat.

Eddig 25 ország (többek között Románia, Albánia, Ausztrália, Brazília,Belgium, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, stb.) több mint 1500 képviselője vett részt a programban.

Bejelentkezni a www.heritagetraining-banffycastle.org honlapon található űrlap kitöltésével lehet, további információkat a következő elérhetőségek valamelyikén kérhetnek: 0264 439858, office@heritagetraining-banffycastle.org, office@transylvaniatrust.ro.

A program támogatója: Európai Unió, Kultúra keretprogram – Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség.

Kimaradt?