A Sony mégis közzéteszi az észak-koreaiakat idegesítő filmet

Miután Barack Obama amerikai elnök is megszólalt az ügyben, a Sony Pictures eldöntötte, hogy bár a mozikban valóban nem mutatják be, valamilyen más platformon elérhetővé teszik a Kim Dzsong Unt és rendszerét kigúnyoló szatirikus filmet -írja a hvg.hu.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a The Interview című film a mozivászon helyett milyen plaformon lesz elérhető. Egy lehetséges forgatókönyv például, ha a vállalat online jelenteti meg a filmet - ha pénzt kérnek érte, kaszálhatnak, ha pedig ingyenesen teszik ki a netre, akkor PR-ből jár az ötös.

Érdemes viszont belegondolni a digitális csatornák egyik hátrányába: ahogy a Sony Pictures informatikai rendszerét támadták a hackerek, úgy a mozit kínáló szolgáltatásokra is rámehetnek. A digitális sérülékenység miatt tehát logikus lépés lehet a fizikai adathordozókon (DVD, Blu-ray) megjelentetés (is).

A Sony szerdán törölte a The Interview mozis premierjét. A CNN úgy tudja, a vállalat informatikai rendszerét korábban feltörő hackerek csütörtök este dicsérték a lépést, és azt üzenték, hogy ha a Sony elfelejti a filmet, akkor ők sem tesznek közzé többet a vállalattól november végén ellopott 11 TB-nyi adatból, melyből már jelszavakat, fizetési listákat és premier előtti filmeket is kitettek a netre.

Az FBI pénteken közölte, hogy vizsgálatuk szerint egyértelműen Észak-Korea áll a Sony Pictures ellen november végén elkövetett hackertámadás mögött. (Erre a diktatúra úgy reagált: szeretnék Amerikával közösen kivizsgálni az ügyet.) Barack Obama amerikai elnök ezután hibás döntésnek nevezte, hogy a Sony visszavonulót fújt a botrányt kiváltó mozi ügyében. A vállalat ezután jelentette be, hogy mégis kiadják a filmet, mert “a szabad véleménynyilvánítást sosem nyomhatja el fenyegetés és zsarolás”.

Kapcsolódók

Kimaradt?