Déry-díjat kapott Demény Péter Budapesten

Lapunk főmunkatársa, Deméy Péter író pénteken Budapesten átvette a Déry Tibor Alapítvány díját a magyar irodalom művelésében elért kimagasló eredményért. Ebben az elismerésben részesült Bán Zsófia író, esszéista, Imre Flóra költő, műfordító és Szolláth Dávid irodalomtörténész is.demeny2

A jutalmakat és az okleveleket 27. alkalommal adták át az Artisjus székházában - szerepel az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében. Az idei kitüntetéseket odaítélő kuratórium titkára Szinger András, az Artisjus főigazgatója, elnöke Závada Pál, tagja Ilia Mihály, Keresztesi József és Lator László volt.

A Déry Tibor-díjat, a legelső olyan irodalmi elismerést, amelyet magánvagyonból alapítottak, minden évben olyan alkotónak ítélik oda, akik a magyar irodalom művelésében kimagasló eredményeket értek el. A Déry Tibor Alapítvány az író özvegyének végakaratából jött létre, aki vagyonát a magyar államra hagyta azzal a feltétellel, hogy annak értékesítése után a befolyt összeg kamataiból kimagasló irodalmi tevékenységű művészeket díjazzanak. Az első Déry-díjat 1984-ben adták át, mára több százan részesültek ebben az elismerésben.

Demény Péter író, költő, szerkesztő, műfordító 1972-ben született Kolozsváron. A kolozsvári egyetem magyar-román szakán szerezte diplomáját, ahol ma a modern magyar irodalmat oktatja. Dolgozott kiadónál, napi- és hetilapnál, jelenleg a Látó című folyóirat esszérovatát szerkeszti. Az alkotót méltató Papp Sándor Zsigmond szerint költészete, prózája és esszéi a csendes szemlélődés, a keserű bölcsesség mintadarabjai. Első verseskötete Ikarosz imája címmel 1994-ben jelent meg, ezt követte a Bolyongás 1997-ben, a Beszélgetés a tükörrel online kötet 2004-ben, majd A fél flakon 2007-ben. 2009-ben gyerekvers kötete, 2011-ben meseregénye jelent meg.

Kimaradt?