A Birdman kapta a legtöbb jelölést a Golden Globe-on

A Birdman (A mellőzés meglepő ereje) című film kapta csütörtökön a legtöbb - hét - jelölést a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezetének Golden Globe-díjaira. 

Az Arany Glóbuszt odaítélő Hollywoodi Külföldi Újságírók Szövetségének bejelentése szerint a Sráckor és a Kódjátszma is öt-öt jelölést zsebelt be. A két alkotás a Foxcatcher, a Selma és A mindenség elmélete című filmekkel száll versenybe a legjobb drámai film kategóriájában.

A musicalek és vígjátékok mezőnyében a Birdman, a St. Vincent, A Grand Budapest Hotel, a Vadregény, valamint a Büszkeség és bányászélet című alkotás kapott jelölést. Az Alejandro González Inárritu mexikói rendező által jegyzett Birdman - amelyben Michael Keaton hollywoodi sztárt alakít, aki egy komoly drámát próbál színpadra állítani a Broadwayn - Keaton révén a legjobb vígjátékbeli vagy musicalszínész, Edward Norton és Emma Stone révén a legjobb férfi/női mellékszereplő, valamint a legjobb rendező, forgatókönyv és filmzene kategóriájában is versenybe száll.

Richard Linklater 12 évig forgatott kísérleti filmje, a Sráckor a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv díjára is esélyes, valamint a legjobb férfi/női mellékszereplők mezőnyében Ethan Hawke és Patricia Arquette számára is elismerést hozhat. A Kódjátszma című második világháborús dráma Benedict Cumberbatch és Keira Knightley révén a legjobb drámai színész, illetve legjobb női mellékszereplő, továbbá a legjobb forgatókönyv és filmzene kategóriáiban is harcba száll.

A drámáknál a színészi mezőnyben Steve Carell (Foxcatcher), David Oyelowo (Selma), Jake Gyllenhaal (Éjjeli féreg) és Eddie Redmayne (A mindenség elmélete) is kapott jelölést. Christopher Nolan Csillagok között című sci-fije mindössze Hans Zimmer zenéje révén juthat trófeához.

A vígjátékoknak és musicaleknek szentelt kategóriák közül a színésznők mezőnyében az ifjú Quvenzhané Wallis (Annie) csap össze a veterán Julianne Moore-ral (Térkép a csillagokhoz), Helen Mirrennel (Az élet ízei), Amy Adamsszel (Big Eyes) és Emily Blunttal (Vadregény). A drámáknál a színésznői mezőnyben Reese Witherspoon (Vadon), Jennifer Aniston (Cake), Julianne Moore (Still Alice), Felicity Jones (A mindenség elmélete) és Rosamund Pike (Holtodiglan) lehet a befutó.

A nap egyik legnagyobb meglepetése A Grand Budapest Hotel, amely a vígjátékok és musicalek mezőnyében Ralph Fiennes révén a legjobb színész, míg Wes Anderson révén a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendező kategóriában is versenyez. Fiennes és Keaton mellett Bill Murray (St. Vincent), Joaquin Phoenix (Beépített hiba) és Christoph Waltz (Big Eyes) is jelölt a legjobb vígjátékbeli vagy musicalszínész kategóriában. Anderson, Inárritu és Linklater mellett Ava DuVernay (Selma) és David Fincher (Holtodiglan) is esélyes a legjobb rendező díjára.

A televíziós mezőnyben a Fargo című sorozat zsebelte be a legtöbb - öt - jelölést, köztük a legjobb tévéfilm vagy minisorozat kategóriában. A legjobb tévédráma-sorozat jelöltjei közé a The Affair, a Downton Abbey, a Trónok harca, A férjem védelmében és a Kártyavár került be, míg a vígjátékszériáknál a Csajok, a Jane the Virgin, az Orange Is the New Black, a Szilícium-völgy és a Transparent szerepel a jelöltek között. A legjobb idegen nyelvű film díjára esélyes a Lavina, a Válólevél, az Ida, a Leviathan és a Mandarinok. Az animációs filmek közül a Hős6os, Az élet könyve, a Doboztrollok, az Így neveld a sárkányodat 2. és A Lego-kaland című alkotásoknak szavaztak esélyt a külföldi szakírók.

George Clooney biztosan trófeával tér haza a gáláról: a színész-rendezőnek ítélték oda ugyanis a Cecil B. DeMille-díjat. A legendás hollywoodi filmrendezőről elnevezett elismeréssel "a szórakoztatóiparra rendkívül nagy hatást gyakorló" művészeket tüntetik ki. A Golden Globe-díjakat január 11-én adják át Beverly Hillsben. A gálának, amelyet élőben fognak közvetíteni, ismét Tina Fey és Amy Poehler lesz a háziasszonya. Tavaly 20,9 millión követték figyelemmel a műsort, amely ezzel 2004 óta a legnézettebb Golden Globe-gála lett.

Kimaradt?