Bemutatóra készült az Artsy M diáktársulat Marosvásárhelyen

Egy hét alatt két bemutatót tart az Artecotur Egyesület által működtetett Artsy M diákszíntársulat. A készülő produkciókról sajtótájékoztatón számoltak be. Vajda György, az egyesület elnöke elmondta, hogy a december 13-án bemutatásra kerülő darab témája a környezetvédelem.

Ha nem kapok levegőt a címe az előadásnak, amelynek szövegét Nagy Andrea tízedikes gimnazista, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanulója írta, és amelyet december 13-án mutatnak be 18 órakor az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház stúdiótermében. A produkció a Fókusz Öko Központ környezetvédelmi alapítvány támogatásával jött létre, az Európai Unió klímaváltozás projektjének keretében. Hajdu Zoltán, az alapítvány elnöke elmondta: a lakosság, főleg a fiatalok figyelmét szeretnék felhívni a környezetvédelem legsürgetőbb kérdéseire. Erre az egyik legjobb utat a művészetek kínálják: fotókiállítások, színházi előadások születtek már a témában.

Az előadást a fiatalok közösen hozták létre, László Zsuzsa színművész irányításával, együttműködve a Művészeti Egyetemmel, amelynek rendező szakos hallgatója, Pálfy Péter is besegített. „A szakmai tapasztalatommal segítem az előadást, amit a fiatalok raknak össze sok-sok ötlettel” – magyarázta László Zsuzsa, aki az Artecotur Egyesület által szervezett diákszínjátszó csoportnak színészmesterséget tanít.

A produkcióról még elhangzott, hogy a hétvégi bemutatóval nem „zárják le” a munkát, tovább dolgoznak rajta, januárban pedig újabb, második bemutatót tartanak. A projekt szerint az előadást legkevesebb ötször kell játszani.

December 19-én, jövő pénteken délelőtt 11-kor a Bolyai Farkas Elméleti Líceum dísztermében mutatja be az Artsy M a Mátyás király tréfái című előadását, Gyéresi Júlia rendezésében. A darab a Szép Ernő átírásában megjelent meséken alapszik, illetve Janus Pannonius, Antonio Bonfini és Havasi Attila versein. Vidám, rövid, könnyen emészthető tréfákból ezt is többnyire a fiatalok állították össze Gyéresi Júlia irányításával. Az előadás támogatója a Communitas Alapítvány.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?