Új színház nyílik Marosvásárhelyen

Színházavató lesz december 4-én, csütörtökön 19 órakor Marosvásárhelyen a Rózsák tere 13. szám alatt: megnyitja kapuit a legújabb magyar színház, amely Móricz Zsigmond Boszorkány című drámájával indít.

„Az esemény nagyon nagy jelentőségű, hiszen Marosvásárhelyen több színház és művelődési intézmény működik, és íme most, 2014-ben a város főterén egy újabb magyar színházat avatunk” – mondta Szélyes Ferenc színművész a sajtótájékoztatón, ahol Török Viola rendező, a Spectrum Színház megálmodója számolt be arról a folyamatról, amely végigkísérte a színházlétesítés történetét. „Nagy izgalomban vagyunk, hiszen végre saját épületben lehetünk” – mondta a rendező, akit már néhány éve foglalkoztat a színházalapítás gondolata. Mikházán, a Csűrszínházban színpadra vitt produkciók kapcsán fogant meg a gondolat, hogy jó volna valamit létrehozni, ahol egész évben játszhatóak legyenek a darabok, ne csak nyáron. A Spectrum gyógyszergyár 2000 óta, megalakulásától kezdve támogatója a művelődési rendezvényeknek, így hát kézenfekvő volt a színház létesítésének a felkarolása is – mondta Török Viola, hozzátéve, hogy nem véletlen, hogy Móricz Boszorkányával indítanak, hiszen egy új színház életre hívása maga is „boszorkányság”.

A közeljövőben a korábbi, Csűrszínházban már bemutatott előadások felújítására is törekszenek, illetve új produkciók is szerepelnek a tervek közt. A csütörtöki színháznyitó előadást követi december 7-én, vasárnap 19 órakor Müller Péter – Seress Rezső Szomorú vasárnap című darabja, amely korábban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által játszott produkció felújítása. A darabban Kárp György játszik, ahogy az eredeti szereposztásban is, mellette Badics Petrát és Kovács Károlyt láthatja a közönség.

Az egykor mészárszékként működő épületben, ahol a múlt rendszerben mozit rendeztek be, most 90-100 férőhelyes a nézőtér, amely változtatható, bárhogy be lehet rendezni, kamara-előadások, egyéni produkciók, könyvbemutatók, irodalmi estek számára is használható lesz. Az új társulat folyamatosan alakul, lépésről lépésre építkezik, lehetőséget jelent a Művészeti Egyetem friss végzősei, vagy a Tompa Miklós Társulat nyugalmazott művészei számára is, hogy színpadra lépjenek – hangzott el a sajtótájékoztatón. A korábbi előadások iránt, amelyeknek a Művészeti Egyetem Stúdiószínháza, vagy az Ifjúsági Ház adott helyet, nagy volt az érdeklődés, remélhetőleg ez a továbbiakban is folytatódik.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?