A Holmi szerkesztői a Látó Irodalmi Színpadán

Huszonöt év után, januártól megszűnik a budapesti folyóirat, a Holmi – mondták el hét végén a szerkesztők a marosvásárhelyi Bernády Házban szervezett Látó Irodalmi Színpadon. A vendégekkel Kovács András Ferenc, a Látó főszerkesztője beszélgetett.

A Holmi szerkesztői és szerzői: Várady Szabolcs, Radnóti Sándor, Nádasdy Ádám, Kőrizs Imre, illetve Markó Béla, mint a folyóirat első munkatársai közé tartozó költő válaszolt Kovács András Ferenc kérdéseire. A házigazda elmondta, harmadszor jön Marosvásárhelyre a budapesti lap munkaközössége, első alkalommal a 90-es évek elején jött a Látó meghívására, majd a kétezres évek elején és most ezzel az alkalommal bezárul egy kör, a Holmi ugyanis októberben lett 25 éves, ám januártól megszűnik.

 Hogyan indult a Holmi, milyen igényből kiindulva, ki volt az ötletgazdája, hogy állt össze a szerkesztőségi munkaközösség, hogyan történt a név- és a betűtípus kiválasztása, mit sugall a borító, a jelenlevők közül, kit milyen út vezetett a Holmihoz, voltak-e viták, esetleg botrányok a lap huszonöt éve alatt – ezeket a kérdéseket tette fel a szerzőknek és szerkesztőknek Kovács András Ferenc.

Várady Szabolcs szerkesztő a kezdeteket idézte fel. Elmondta, hogy külföldön tartózkodott 1989-ben, amikor utolérte a lapalapítás hire, illetve, hogy ő lesz a versrovat szerkesztője. Radnóti Sándor arról beszélt, hogy a munkatársak különböző helyekről érkeztek, a minőséget tartották vezérelvüknek és a Nyugatot az elődjüknek. „Olyan lapot akartunk, amely fölötte áll a napi politikának” – mondta a szerkesztő, úgynevezett „gyűjtőlapnak”, „fesztiválzenekarnak” nevezve a Holmit, amely a legjobbak közül válogatott.

Megtisztelve érezte magát Nádasdy Ádám, amikor a Holmi szerkesztői megkeresték, hogy közöljön a folyóiratban. Kőrizs Imre maga jelentkezett egy verssel egyetemi tanulmányai legelején, Markó Béla egy Dsida-esszével lépett be a csapatba. A Holmi szerkesztői és szerzői között megemlítették többek közt Petri György, Fodor Géza, Eörsi István, Ludassy Mária, Kenedi János, Göncz Árpád, Kocsis Zoltán, Jenei Zoltán nevét is, illetve elhangzott az is, hogy pályázataik révén hosszú hallgatás után lépett az olvasók elé újból Bodor Ádám egy novellával, amelyből kiteljesedett később a Sinistra körzet című regénye, gimnazistaként, alig 17 évesen pályázatra jelentkezett Varró Dániel.

Az irodalmi est támogatója volt a Bethlen Gábor Alap és a NKA.

Kimaradt?