Nemzetközi könyvvásár a marosvásárhelyiekért

A marosvásárhelyieknek, a marosvásárhelyi olvasóknak szervezik meg november 15-17-e között a 18-ik könyvvásárt – hangsúlyozta Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, aki szerint a vásárhelyi könyvbarátok nélkül elképzelhetetlen lenne évről évre megszervezni, működtetni, fenntartani a vásárt.

Olyan eseménysorozat részese lehet a közönség, amely gazdag programkínálatával a kétéves gyerektől a legidősebbekig mindenkinek szól, mindenkinek az igényeihez igazodik. Az idén a Romániai Magyar Könyves Céh mellett a Marosvásárhelyi Kulturális Központ is részt vállal a szervezésben, a Nemzeti Színház pedig partnere a vásárnak, biztosítja a helyszínt: a kétszintes előcsarnok mellett a nagyteremben koncertek és előadások, a kisteremben, a protokollteremben, valamint az 1-es számú próbateremben, ahogy a klubban is könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, irodalmi beszélgetések és más, az olvasáshoz, az írott kultúrához kapcsolódó foglalkozások lesznek.konyvvasar elozetes sajtotajekoztato ae 01

A szervezők szerda délelőtti sajtótájékoztatójukon elmondták, az eddig jól bevált, hagyományos rendezvények mellett számos újdonságra is számítani lehet. Káli Király István arról beszélt, hogy ötven kiadó, könyvkereskedő állítja fel standját, nyolcezer cím jelenik meg és több mint ötven rendezvényt tartanak.

Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ igazgatója nem is annyira a vásár levezénylését, hanem az arculat megújítását, a programok gazdagítását tartja elsőrendű feladatának. „Azt szeretnénk, ha a könyvvásár méginkább a kultúra hete lenne" – mondta, arra is felhíva a figyelmet, hogy hamarosan elkészül a vásár weboldala, ahol naprakész hírekkel, a részletes programmal, a vásár ideje alatt pedig az állandó eseményekről tájékozódhatnak az érdeklődők folyamatosan.konyvvasar elozetes szepessy elod ae

Az Örkény- és Caragiale-év jegyében több rendezvény is várja a színházkedvelőket. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata két előadást ajánlott fel a könyvvásár idejére: Caragiale: Megtorlás című darabját, illetve Örkény István szövegeiből összeállított Változatok című felolvasószínházi produkciót.

Caragiale magyar fogadtatásáról Horváth Andor tart előadást, míg Örkény marosvásárhelyi értelmezéséről azok a színészek és rendezők beszélnek majd, akik Örkény-darabban léptek színpadra Vásárhelyen.konyvvasar elozetes kali kiraly istvan ae

Máthé Kincső szervező elmondta: olyan előadókat, csapatokat próbáltak meghívni, akik a célközönség igényeinek eleget téve kicsiket és nagyokat is meszólítanak. Az idén elmarad a szokásos irodalmi est, de a vásár mindhárom estéjén lehetőség adódik a színvonalas szórakozásra. November 15-én 18 órától a magyarországi Alma Együttes koncertezik a Nemzeti Színház nagytermében gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek és persze mindenki másnak is.

November 16-án, pénteken, az ugyancsak Magyarországról érkező Kávészünet koncertjére válthat jegyet a publikum. A 2005-ben alakult formáció tagjai a mai tizenévesek által közkedvelt műfajokban szólaltatják meg a magyar irodalom kimagasló költeményeit. A megzenésített versek koncertje este 19 órakor kezdődik a Nemzeti Színház kistermében.konyvvasar elozetes makkai kinga ae

Végül, de nem utolsó sorban, szombaton, november 17-én a budapesti Örkény Színház igazgatója, Mácsai Pál lesz a vásár vendége. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal létrejött partnerségi kapcsolatnak köszönhetően, a rendezvény záró estéjén az utóbbi évek egyik legsikeresebb egyszemélyes színházi előadását, az Azt meséld el, Pista! című darabot láthatják a színházkedvelők.

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapnak a gyerekek, erre az idén még nagyobb hangsúlyt fektetnek a szervezők. Makkai Kinga vállalta a gyerekprogramok megszervezését és összehangolását, úgy, hogy négy kategóriában, a 2 évestől a 14 évesig mindenki megtalálja a számára legérdekesebbet. A legkisebbeknek úgynevezett puhakönyves foglalkozást tartanak, az óvodásoknak mesehallgatás, bábozás, a kisiskolásoknak könyvajánló, meseírás, versfaragás, illusztráció készítés lesz a program, míg a nagyobbak megismerkedhetnek azzal, hogy hogyan lesz a leírt szóból könyv.

Kimaradt?