„Zsongott szívünk” a Kaláka szép szavaitól Nagyváradon

Megtelt a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem díszterme kedden este a Kaláka „Szívem zsong a szép szavaktól” című, 45 éves jubileumi koncertjén.

A Kalákát többször is láthatták már Nagyváradon, ez alkalommal a Kiss Stúdiószínház és az M. M. Pódium szervezte meg a fellépést, melyen kicsit és nagyok is hallhatták a nekik szóló megzenésített verseket. Az együttes tagjait, Becze Gábort, Radványi Balázst, Gryllus Vilmost és Gryllus Dánielt elsőként Kiss-Törék Ildikó, a Kiss Stúdiószínház vezetője, majd Veres-Kovács Attila református lelkész köszöntötte, mindketten régi ismerősei, barátai a zenészeknek.

Bár 45 évet nehéz átfogni dalokban, régebbi és újabb szerzemények egyaránt felcsendültek, elgondolkodtatva vagy éppen megnevettetve a közönséget. A gazdag műsorban  Ady Endre Hajh élet hajh, Arany János Népdal, több Szabó Lőrinc-vers, a Reggeli ének, a Hajnali rigók, a Dzsuang Dszi álma, a Szeretlek és a Különbéke is felcsendült, Weöres Sándortól pedig Az éjszaka csodái című verset énekelték el az előadók.

Természetesen a gyermekdalok sem maradhattak el, Kányádi Sándortól például a Faragott versike vagy Az elveszett követ csendült fel, de Robert Densos Pelikán című megzenésített verse (Tamkó Sirató Károly fordítása) éppúgy lelkes tapsot kapott, mint a kortárs szerzők, például László Noémi, Jánky Béla és  Markó Béla a Ragyog a mindenség című, a Gutenberg Kiadónál kiadott kötetben szereplő versei.

A jó hangulatú est végén vastapsot kaptak az előadók, akik a fellépés végén dedikálták is albumaikat.

Kimaradt?