Kulka János-est, szaxofon a könyvek éjszakáján

Rendkívüli esten vettek részt azok a marosvásárhelyi könyvbarátok, akik nem hagyták ki a könyvvásár péntek esti rendezvényeit sem. Kulka János Ez a hely! című előadását telt ház előtt játszotta, azt követően a könyvek éjszakája várta a közönséget, zenével, színházi játékkal, könyvbemutatókkal, meglepetésekkel.

Ady aktualitása

Ady Endre egyik publicisztikájával indította Kulka János az előadását. Mindenki azt hitte, mai szöveg, hiszen mai problémáról szólt, aztán kiderült: száz évvel korábban már megírta Ady azt, ami ma sem veszítette el az időszerűségét. A zenével, énekkel és prózai szöveggel összeállított műsorban Kulka beszélt színésszé válásáról is, a műsorról, amely eredetileg lemezbemutatóra készült, majd a prózai szövegekkel megtűzdelve vált belőle egyéni előadóestté.

Többek közt Orbán Ott, Kántor Péter, Bächer Iván szövegei hangzanak el benne, de felolvassa azt a Kerényi Imre írását is a Magyar Krónika nevű újságról. Ez a lap csak pozitív tudósításokat közöl, csak „jó és szép” gondolatokat oszt meg az olvasókkal, amelynek munkatársai nem vívódnak önértékelési zavarokkal, akik csak azt írják meg, ami tetszetős, sugallva ezáltal is az elégedettséget.

Arról beszélt a színész, hogy színpadon lehetősége van beszélni azokról a kérdésekről, amelyek foglalkoztatják és amelyek esetleg a nézőket is gondolkodóba ejtik. Egy Cseh Tamás-dalt is előadott, részletet a Ránki-Vass István  Egy szerelem éjszakája című első magyar musicallből, valamint Gilbert Becaud-, Charles Aznavour-sanzonokat. A produkciót a Valahol Európában musicall egyik dalával, illetve a La Mancha lovagja című dallal zárta.

Könyvek éjszakája

Első alkalommal tartott éjfélig nyitva a könyvvásár. A Kulka-estről kilépő közönséget nagy meglepetésre szaxofon hangja fogadta, így egyik hangulatból a másikba került a néző, a könyvbarát, aki még szívesen maradt, hogy nézelődjön, vásároljon, vagy csak barátaival, ismerőseivel beszélgessen, ecsmecserét folytasson a látottakról, könyvekről, olvasmányokról.

A színház emeleti előcsarnokában Makkai István, a filharmónia zenésze muzsikált. A könyvárusok kissé fáradtan, de továbbra is kedvesen, segítőkészen álltak a fáradhatatlan érdeklődők rendelkezésére, tanácsot adtak, mit érdemes megvenni, melyek a legfrisebb kiadványok, mi az, amit a legtöbben keresnek, vagy egy kisgyerek számára, könyvfaló kiskamasznak mit érdemes megvásárolni.

Nézelődés, vásárlás, beszélgetés jellemezte a könyves éjszakát. A földszinten színésznövendékek, B. Fülöp Erzsébet tanítványai szórakoztatták a közönséget, a könyves standok között álarcos mókamesterek dobták fel mégjobban a hangulatot.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?