Babits-verssel nyílt meg a 20. könyvvásár

Közel kétszáz diák olvasta kórusban Babits Mihály Ritmus a könyvről című költeményét csütörtök délelőtt tíz órakor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előtti téren. November 13-án délelőtt 20-ik alkalommal nyitotta meg Marosvásárhelyen kapuit a könyvvásár.

Az idén 45 beépített stand várja a könyvbarátokat, köztük olyanok is, amelyek több kiadónak is helyet adnak. A jelen levő kiadók közel százan vannak – tudtuk meg Káli Király Istvántól, a Romániai Magyar Könyves Céh elnökétől, aki azt is elmondta, a vásár három napja alatt mintegy száz rendezvény várja az érdeklődőket, köztük könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, irodalmi színpadok, koncertek, színházi előadások, gyerekfoglalkozások.

A könyvvásár első perceiben adták át a Szép Könyv Díjat. Gálfalvi Zsolt hirdette ki a nyerteseket, miközben beszélt az olvasás szépségéről, a nyomtatott könyv jelentőségéről, arról, hogy nem csak az öregek, de a fiatalok is olvasnak, érdeklődnek a könyvek iránt, és ezt igazolják már a vásárnyitás pillanatai is. Az idei Szép Könyv Díjat a Művészeti könyvek és albumok kategóriában Részegh Botond és Dragomán György Erőtánc című, a Bookart kiadó gondozásában megjelent kötete nyerte el. A Szépridalom kategóriában ugyancsak a Bookart kiadványa részesült díjban: Hajdú Farkas-Zoltán Békebeli 1913 című kötete. Gyermekirodalom kategóriában a Szép Könyv Díjat a Koinóniánál megjelent Zágoni Balázs – Kürti Andrea: Erdélyi gyermekenciklopédia érdemelte ki.

Amikor húsz évvel ezelőtt megtartották az első könyvvásárt, a szervezőknek az volt a céljuk, hogy ismertessék az erdélyi olvasókkal, milyen könyvekből válogathatnak, melyek a kiadók kínálatai – mondta rögtönzött sajtótájékoztatóján Káli Király István főszervező, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke. A célt nem csupán elérniük sikerült, de azt túl is szárnyalták már, hiszen nem csupán a könyvterméssel ismerkedhetnek évről évre az olvasók, de számos kulturális, irodalmi, színházi, a könyvhöz kapcsolódó programon vehetnek részt. Azóta sikerült már a fiatalokat is bevonni úgy a szervezésbe, mint a programokba is. A számos gyerek- és ifjúsági foglalkozás a könyv megszerettetését, az olvasást mint mindennapos tevékenység kialakítását szolgálja.  

Kapcsolódók

Kimaradt?