Gróf Bánffy Miklós-kiállítás Csíkban

Az erdélyi politikus, képzőművész, író, színházi szakember: gróf Bánffy Miklós emlékét őrzi és adja tovább az a vándorkiállítás, amelyet a magyar Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) hozott létre. A tárlat Csíkszeredában nyitja meg kapuit csütörtökön, október 18-án.

„Érdekes, hogy Maga sem szeret tervezni. Én sem tettem soha. Álmodozni, elképzelni igen, de tervezni nem. Engem is a sors dobott ide-oda, diplomáciába, képviselőségbe, intendánssá tett és külügyminiszterré, anélkül, hogy valaha ilyet tervszerűen akartam volna. A fontos csak az, hogy az ember megállja a helyét ott, ahová állítják. Eredetileg festő akartam lenni és író lett belőlem."

Ez a, Bánffy Miklóstól származó levélrészlet a mottója annak a vándorkiállításnak, amelyet a magyar Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet hozott létre és amely most Csíkszeredába érkezett.

„Amikor az OSZMI 2010-ben a vándorkiállítást létrehozta, gróf Bánffy Miklós neve az angolszász területen ismertebb volt mint szűkebb pátriájában. Mára regénye német nyelvre való fordítása, a vándorkiállítás nyolc állomása, katalógus és számos egyéb kiadvány, a Bánffy Kör tevékenysége, valamint a Székely Nemzeti Múzeumban létrejött, az általa tervezett „Csaba királyfi" impozáns vitrálium hatására Bánffy Miklós neve kezd ismét bevonulni a köztudatba" – áll Szebeni Zsuzsanna, a kiállítás kurátorának közleményében.

Egy régi adósság

Az OSZMI régi erkölcsi adósságot törleszt a kiállítással, hiszen gróf Bánffy Miklósnak, a regényírónak, festőművésznek, grafikusnak, könyvillusztrátornak, karikatúristának, díszlettervezőnek, színházszervezőnek, rendezőnek, politikusnak diplomatának, a „bonchidai Prosperonak" életművét sokáig nem rendszerezte senki. Bár történtek lépések a jóvátételre, hiszen a kolozsvári Polis Kiadó Dávid Gyula vezetésével felvállalta az életmű egészének kiadását, a csíkszeredai Pallas-Akadémia és budapesti Nap Kiadó is jelentet meg Bánffy Miklós korábbi vagy az asztalfiókban rejlő munkáiból, de az igazi áttörésre csak a közelmúltban került sor.Muzeum-Plakat-A3-Banffy

Utolsó budapesti lakhelyén, a Reviczky utcai palota falán emléktáblát helyeztek el. 2012-ben, halálának 60. évfordulója alkalmából, Bánffy-emlékülést tartottak Szegeden, Bánffy Miklós mellszobrát (Stróbl Alajos alkotását) a Dóm téri Nemzetközi Történelmi Pantheonba helyezték el.

A Magyar Szemle, valamint a Hungarian Review emlékszámmal tisztelgett Bánffy Miklós előtt, az Operaház posztumusz Örökös Taggá választotta. A megemlékezés-sorozatba kapcsolódott be az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a 2010 novemberében megnyílt tárlatával. A kiállítás nyomán 2011. január 21-én, a Magyar Kultúra Napján megalakult a Bánffy Miklós emlékének ápolása, életművének további módszeres feltárása érdekében a gróf Bánffy Miklós Baráti Kör.

A színházi ember és a könyvillusztrátor

A vándorkiállítás elsődleges célja Bánffy Miklós színházhoz kötődő munkásságának bemutatása, valamint néhány új kutatási eredmény ismertetése, de az életmű komplexitását is szeretné érzékeltetni a szakma és az érdeklődő közönség számára.

A kiállításon külön teret szentelnek a könyvillusztrátor Bánffynak, láthatóak lesznek az 1921-ben a genovai békekonferencián készített karikatúra-reprodukciói, önálló egységben mutatják be a bonchidai Bánffy-kastély múltját és jelenét.

Első ízben lesz látható Az ember tragédiája 1935-ös színrevitelének rendezőpéldánya, Bánffy Miklós jurátus díszkardja, valamint a sepsiszentgyörgyi múzeum számára készített üvegablak-terv.

A tárlat szerves része a Stróbl Alajos által készített bronzszobor, egyik különlegessége a Varázsfuvola Éj királynője- jelmezének rekonstrukciója.

A programban részt vevő partnerintézmények (sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, kolozsvári EMKE, Györkös Mányi Emlékház, a Magyar Külügyminisztérium, budapesti Operaház, Szegedi Móra Ferenc Múzeum, Debrecen - Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Nagykönyvtár) révén a kiállítás mind Magyarországon, mind Erdélyben közelebb viszi az életművet a nagyközönséghez.

A kiállítás megnyitása alkalmából ismertetik a Klebelsberg Alapítvány támogatásával létrejött tudományos kutatás néhány eredményét is.

A megnyitót követően az „Egy nyughatatlan ember" című, 150 oldalas kiállítási katalógust is bemutatják.

Helyszín: Csíki Székely Múzeum - Kossuth utcai Galéria, Kossuth Lajos utca 12., I. emelet; látogatható: 2012. október 18 – november 9, hétfő–péntek: 12–18 óra.

Kimaradt?