A test műhelyei: színházi foglalkozások Kolozsváron

Mesterségbeli elmélyülésként, önmagunk alaposabb megismeréséhez vezető útként, hagyományos tréningek és spirituális diszciplínák alternatívájaként, és további színházi munkára (pl. színművészetire) való felkészülésként is szolgál az a két kurzus, amelyet november közepén indít a Shoshin Színházi Egyesület. A Györgyjakab Enikő és Köllő Csongor kolozsvári színészek által vezetett foglalkozás november 14-én kezdődik és január 31-éig tart, de menet közben is lehet hozzá csatlakozni.

A Shoshin Színházi Egyesület a Brillante Dance Studioval együttműködve két (10+1 alkalomból álló) színházi foglalkozást indít a november 14 - január 31 időszakban. A Köllő Csongor által vezetett kurzus címe Test-elme. A bennünk lévő látnok és az első találkozásokra a következő dátumokon kerül sor: november 14-én 19 és 24 óra között, november 15-én 20 és 22 óra között, november 29-én 11 és 13 óra között, valamint december 5-én 18 és 20 óra között.

Györgyjakab Enikő a Mozdulat és belső tér című gyakorlatot vezeti, az első alkalmakat a következő dátumokra ütemezték be: november 15-én 18 és 20 óra között, november 28-án 17 és 19 óra között, december 5-én 16 és 18 óra között és december 13-án 18 és 20 óra között.

Egy modul 180 lejbe kerül, de ha valaki mindkét modulon szeretne részt venni, akkor csak 300 lejt kell fizetni összesen. Ha nem biztos benne, hogy elejétől végig részt fog venni a képzésben, arra is van lehetőség, hogy alkalmanként fizessen, ebben az esetben minden alkalom 20 lejbe kerül.

A foglalkozások mesterségbeli elmélyülésként, önmagunk alaposabb megismeréséhez vezető útként, hagyományos tréningek és spirituális diszciplínák alternatívájaként, és további színházi munkára (pl. színművészetire) való felkészülésként is szolgálnak.

Kulcsszavak: test-emlékezet, központ, súly, egyensúly, koncentráció, figyelemvezetés, izoláció, gesztus, tér, ritmus, viszony, partner, energia.

Jelentkezni a shoshin.mail@gmail.com emailcímen vagy a 0749-616450, valamint 0742569359 telefonszámokon lehet.

Bár a kontinuitás ajánlott, lehet hiányozni, vagy menet közben csatlakozni, szükséghez és lehetőségekhez mérten – teszik hozzá a szervezők.

A résztvevőket arra kérik, hogy kényelmes csereruhát, röplabda típusú térdvédőket, és sok nyitottságot hozzanak magukkal.

„Testünk elsajátította az életben való részvételhez szükséges mozdulatokat, megtanulta az utakat, amelyeket különböző gyakorisággal bejár a térben. Olyannyira megtanulta, hogy igazából el is felejtette. Vajon észrevesszük-e, ahogyan a kéz reggel megnyomja a gombot a telefonon, hogy leállítsa az ébresztőt? Vagy ahogyan a lábaink kivezetnek minket a konyhába? Időnk nagyrészét a gondolataink között töltjük, a testünk pedig automata módban van és sok olyan mozdulatot végez, amiről mi nem is tudunk, pontosabban, aminek nem vagyunk tudatában. A figyelem megvonása kapcsolatvesztést eredményez a testünkkel, amit egyfajta tunyaságként érzékelünk.

A foglalkozások olyan gyakorlatok rendszerére épülnek, amelyek egy fizikai színházi tréning alapját képezik. Színházi képzés esetében a cél a testen keresztüli kommunikáció lehetőségeinek megtapasztalása és ezen lehetőségek kibővítése. Természetesen a mi esetünkben elsősorban nem a képzés a cél, hanem a megtapasztalás. A gyakorlatok arra hivatottak, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a figyelem koncentrálására. Szükséges akadályt, ellenállást képeznek, amellyel szembesülve vagy amit leküzdve újra tényleges kapcsolatba kerülhetünk a testünkkel. Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy ezek a kreatív és ugyanakkor fizikális gyakorlatok, azon túl, hogy elősegítik a koncentrációt, növelik a testtudatosságot és testemlékezetet, egyfajta „megérkezettség” érzetét képesek teremteni bennünk” – írja a tervezett közös munkáról Györgyjakab Enikő, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze.

A foglalkozások irányított bemelegítővel kezdődnek és relaxációval érnek véget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?