FORDulj be a múzeumba! – kisautó kiállítás nyílt Gyergyószentmiklóson

Játszani várják a gyerekeket, felnőtteket, családokat a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumba. Egy hónapon át bárki megtekintheti a gyűjtők által közszemlére bocsátott matchboxokat, régi és újfajta autókat, motorokat, haszongépjárműveket. A kiállítás november 28-ig várja látogatóit.

Galamb József és a Ford T-modell címmel nyílt vándorkiállítás a Tarisznyás Márton Múzeumban, a panótárlat hat évvel ezelőtt készült el, a Ford létrejöttének századik évfordulóján, a Makói Múzeumért és Kultúráért Alapítvány jóvoltából.

A három részre tagolódott kiállítás első eleme Galamb József életéről és a Ford T megalakulásáról mesélő panókiállítás, melyet hét gyűjtő 728 darabos kisautó kiállítása követ.

Gyergyói gyűjtők a történelem kerekén

Halmágyi Pál, a makói múzeum nyugalmazott igazgatója ismertette az 1881-ben Makón született Galamb József sikeres pályafutását. A tervezőmérnök 1905-tôl dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban, a Ford vállalatnál. Nem csak a Ford T modell sikere fűződik a nevéhez, hanem az általa tervezett Fordson traktor is. 74 évesen, 1955 decemberében hunyt el. Életét a kiállítás keretében bemutatott eredeti családi fotók, feljegyzések, autó-makettek, katalógusok elevenítik fel.

Emellett a Tarisznyás Márton Múzeum kisautógyűjtést is hirdetett, melyre több gyergyószentmiklósi gyűjtő is jelentkezett, közszemlére bocsátották az általuk eddig féltve őrzött apró járműveket. Király Árpád, Danaliszyn József, Jakab Róbert, Incze Zoltán, Kiss Attila, Székely Zoltán hazai gyűjtők jóvoltából 728 játékautót csodálhattak meg a látogatók. A marosvásárhelyi Király Árpád több száz autót hozott, ő elsősorban a Mercedes típusúakat gyűjti. Beszélt arról, hogy mit jelent számára ez a gyűjtőszenvedély, hogy 20 év alatt kereste, válogatta össze ezeket a járműveket.

Játszóházzal növelik a látogatást a múzeumban

A gyerekek és családok örömére egy játszószoba is berendezésre került, ahol a látogatók megismerkedhetnek az útjelző táblákkal, közlekedési szabályokkal, játszhatnak az otthonról hozott játékautókkal és útépítő játékunk segítségével elvezethetik Bádog Böskét a Tarisznyás Márton Múzeumba. Feliratkozni 0266-365.229-es telefonszámon lehet.

Az egyéni látogatókat arra biztatják, hogy egy-egy kisautót vigyenek magukkal annak érdekében, hogy ők is kipróbálhassák a kiállítás játszószobáját.

Átautózott kisvakáció

November 3 és 7.-e között egyhetes vakációra engedik az óvodásokat és az elemi osztályos gyerekeket. Ekkora időzítették a Tarisznyás Márton Múzeum munkatársai a tematikus tábort, amely ezúttal az autós kiállításhoz kötődik.

A tábori foglalkozásokra 1-4 osztályos gyerekeket várnak. Az autós téma ellenére a szervezők a lányokat is arra bíztatják, hogy bátran jelentkezzenek a programokra. A táborra október 31.-éig lehet jelentkezni a fent említett telefonszámon, ára 130 lej, amely tartalmazza a gyerekek tízóraiját és ebédjét.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?