Így hangolják rá a komolyzenére a fiatalokat

Harmadik évadnál jár a komolyzene bérletrendszere Gyergyószentmiklóson, a Művelődési Központ minden év őszén igazi hadjáratot indít azzal a céllal, hogy becsalogassa az ifjúságot a kultúrházba, zenei téren komolykodni. Idén új hangzatos fegyvereik is vannak, amelyeket nem félnek használni.

Immár harmadik alkalommal kínál a Gyergyó-székieknek komolyzenei bérletet a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ. A III. Ambrus Éva és Bálint Ákos komolyzenei bérlet mottója Kodály Zoltántól származik: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken”.

Igazi kihívás ez a GYMK számára, beleértve a gazdasági felkészültségű munkatársakat is, akik a legötletesebb marketing eszközök bevetésével próbálják becsalni az ifjakat a kultúrházba.

„Komolyzenei bérletről van szó és a komolyzene kifejezést nem tudjuk megkerülni, viszont nincs túl népszerű megítélése a fiatalok körében. A plakátok, meghívók, képújság, média népszerűsítése mellett újabb praktikákat is bevetünk: amikor egy meghívott együttes a fellépését megelőzően az egyik középiskola folyosóján adott elő egy darabot, a jelen lévő 300 diák óriási vastapssal üdvözölte az rögtönzött előadást, az nagyon tetszett nekik. Innentől kezdve egyértelmű, hogy nem a zenével van a baj, csak éppen a fiatalokat meg kell szoktatnunk, hogy jöjjenek be a kultúrházba és hallgassák meg ott is a művészeket”, fogalmazott Pál Levente, a GYMK igazgatója.  

Gyergyóremetén két éve vezetették be a komolyzene-bérletet, és nagy reményekkel tekintenek előre, hiszen igény mutatkozik a művészetnek eme formájára is.

„Mivel nem beszélhetünk évtizedes hagyományról a komolyzenei koncertek terén, új keletűnek számít a fiatalok körében, ezért úgy vélem, szükség van még néhány évre, amíg beépül a köztudatba, hogy a koncert nem egy elvont valami, hanem egy olyan program, mely igazi feltöltődést tud nyújtani mindenkinek, aki nyitott rá. Most még kicsit nehézkesen döcögünk, de idővel majd pozitívabban fognak reagálni a zenekedvelők is, meg úgy egyáltalán az ifjak is arra, hogy élő előadásmódban hallhatnak egy-egy koncertet. A komolyzene szépen be fog épülni az emberek tudatába” – mondta a maszol.ro-nak Polgár Szabolcs zongoratanár.

Az első évadhoz képest, amikor még inkább kistermi előadótermekben is jól elfért a csekély számú közönség, az elmúlt évadban már kezdte kinőni magát a bérletrendszer és a különböző marketingfogásoknak köszönhetően egyre több diák is megjelent a nézőtéren. Ugyanakkor a szakma körében is nagyobb elismertségnek örvend már a rendezvénysorozat, bár még egészen kis foltként, de megjelent már az országos komolyzenei térképen is Gyergyó.

Diákoknak, nyugdíjasoknak, vidékieknek és a szakmának ajánlják az Ambrus Éva komolyzenei bérletet, melynek értéke 35 lej; felnőtteknek pedig a Bálint Ákos komolyzenei bérletet javasolják, melynek értéke 45 lej. Az idei évad előadói: Cári Tibor, Attitude Kvartett, Csíki Kamarazenekar, Amabile, Transylvanian Saxophone Quartet (TSQ) és Tiberius Kvartett.

Az első előadó október 24-én, pénteken este 7 órától tart koncertet, Cári Tibor előadását Párbeszédek, tangóságok címen hirdetik. Az előadó törekvéseit ismerve, hogy a színházi előadásokon is élő zene szóljon, a közönség nyilván számíthat egy kis színházi zenére, csipetnyi filmzenével és az önmaguk történetét, előadását kereső dallamokkal összekötve. Ha úgy hozza a helyzet és a kedv, itt-ott tangóval fűszerezve egy kis párbeszéd is kialakulhat arról, hogy mikor, hogyan, miért és hol születtek ezek a zenei történetek, fogalmaz az előadó.

Kimaradt?