Itt a Madárles a Kolozsvár 2015 programjaival

Madárles a címe annak a kiadványnak, amely a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros magyar programjait összesíti. A programfüzet 23 000 példányban jelent meg.

„A kiadvánnyal összesíteni szeretnék a magyar programokat, ezáltal jobban tájékoztatni a közönséget az Európa Ifjúsági Főváros keretén belül megvalósuló programokról, résztvevő szervezetekről  és akik részt vesznek ennek a projektnek a lebonyolításában. Másfelől pedig közösségépítő szerepe is van a kiadványnak a kolozsvári ifjúsági mozgalomban” – írják a kezdeményezők sajtóközleményükben.

A jelenlegi kiadvány a magyar kezdeményező bizottság, a Magyar Ifjúsági Központ és a Share Föderáció közreműködésével jött létre, ezen felül pedig huszonkét szervezet közel száz programponttal járul hozzá, melyhez folyamatosan kapcsolódnak be újabb szervezetek és önkéntesek. A programok kategóriáját tekintve, többféle csoportba sorolhatóak. Megtalálhatóak a kulturális jellegű programok, tehetséggondozási programok, szórakoztató programok, előadások illetve fesztiválok.  2015-ben a magyar szervezetek által nyolcszáz-ezer programra kerül sor a Kolozsvár2015 Európai Ifjúsági Főváros keretében.

A projekt nyitott, és a szervezőbizottság azért kezdte el 2014 őszén, hogy a közönség tudjon hozzászokni a Főváros kezdetéig.  A következő kiadásokhoz pedig bármelyik szervezet csatlakozhat, amely a fiatalokat vagy fiataloknak szervez 2015-ben programot. Ez egy kölcsönös segítségnyújtás alapja, első sorban ugyan a programok népszerűsítésében segít, de nagyon fontos szerepe a szervezetek közötti folyamatos kapcsolattartás is.

„Az Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Főváros program küldetése az egyéves kolozsvári program keretében megerősíteni és támogatni a fiatalok és ifjúsági szervezetek aktív részvételét a társadalom változtatásában. Kultúrájának, erejének, örömének, víziójának és közös európai értékeinek megosztása során egy fenntartható, felelős és befogadó városi fejlesztés folyamata által, olyan témákat érintve, mint az ifjúság felelősségvállalásának erősítése, képviselet, mozgósítás, strukturált párbeszéd és informálás. Ez a megosztás nem csupán a Európa és a külföldi társadalmak irányába történne, hanem egymás fele is megosztódnak  mindazon értékeket, amelyeket fontosak és elősegítik ez ifjúság létét”, írja a közlemény.

A programfüzet 23 000 példányban jelent meg, mint egyedülálló kiadvány illetve az Igen, tessék! Kolozsvár közösségi havilap mellékleteként, ezáltal közvetlenül jut el a kolozsvári háztartásokba, egy része pedig a civil szervezeteken, intézményeken keresztül szélesebb közönség fele. Ezzel igyekeznek felkelteni az olvasók érdeklődését, így még több élménnyel gazdagodva a rendezvénysorozat keretén belül.

 

Kimaradt?