Székelyföldi Dokumentumfilm-szemle Gyergyóban is

Az V. Székelyföldi Napok keretén belül megszervezett Székelyföldi Dokumentumfilm-szemlébe Gyergyószentmiklós is bekapcsolódik: október 16-án és 17-én összesen hat dokumentumfilm kerül levetítésre a kultúrház Bocsárdi Angi Gabriella stúdiótermében.

A dokumentumfilm megnevezés a fiatalok körében nagyjából egyet jelent az unalmas filmek megnevezésével. Nos, ezúttal teljesen másra kell számítani. „A dokumentumfilmek hallatán ma már nem azt kell elképzelni, hogy beülünk a tévé elé és megnézünk egy angol feliratos filmet egy űrszondáról, vagy valami hasonlóról. A Székelyföldi Dokumentumfilm-szemle olyan filmeket tesz elérhetővé, melyek a székelyek lelkét, mindennapjainkat, az itteni valóságot tárja elénk” – fogalmazott Pál Levente, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatója. Az első alkalommal megszervezett filmszemléhez a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ is csatlakozott, így a székelyföldi kisvárosban október 16 és 17-én hat dokumentum-filmet láthat majd a közönség. A szemle célja: minél nagyobb közönség számára ismertté tenni a térség értékeit, a témákat, amelyeket a dokumentumfilmek feldolgoznak és magukat az alkotásokat, alkotókat. A Gyegryószentmiklóson bemutatott filmek között van olyan, melynek alkotója gyergyói, más filmek a régió térségeit, az ott lakók életének momentumait mutatják be. A levetítésre kerülő filmek mindegyike díjnyertes alkotás, és alig néhányuk került a televíziók képernyőire.

Október 16.-án Szalay Katalin: Minden nap egy nap című filmje lesz látható, melyben egy fiatal, roma férfi mindennapjait dokumentálták. Ezt követően kerül levetítésre a Sós Ágnes rendezte Szerelempatak című film, amely egy sajátos hangvételű dokumentumfilm a szerelemről és a vágyakozásról. Az alkotásban 80 év körüli személyeket szólaltattak meg, akik szerelmi kalandjaikról számolnak be.

Október 17-én Fám Erika dokumentumfilmje lesz látható: Torony, Kós Károly lelátói címmel, amelyben Kós Károlyt mutatják be, nemcsak munkásságán, életművén keresztül, hanem emberi tapasztalatain, érzésvilágán keresztül is. Ezt követően vetítik le Az Isten Háta mögött. Csík és gyergyószéki tanyák világát, amelyet Fábián Kornélia rendezett. A gyergyószentmiklósi Berszán Árus György Gondolatok a családról 45 perces dokumentumfilmjét is láthatja a közönség, mely szó szerint egy asztalhoz ültet egy székely családdal és a gyerekek szemszögéből mutatja be a családot. A filmben gondolatok hangzanak el arról, hogy hogyan látják a házasság, a válás, a családon belüli szerepek, a karrier kérdését néhány székelyföldi család tagjai, hogyan élik meg mindennapjaikat, hogyan látják jövőjüket, esetleg miben van szükségük segítségre. Október 17-én az utolsó levetítésre kerülő film Firtos falvait, az utolsóként maradó lakóit, teljességre törekvő életüket, ritkuló, de még elevenen élő hagyományaikat mutatja be. A dokumentumfilmet Rácz Géza rendezte. A filmeket mindkét napon délután 6 órától vetítik majd egymás után, egy-egy 10 perces megszakítással, a kultúrház Bocsárdi Angi Gabriella stúdiótermében láthatják az érdeklődők.

Az első Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlét 2014. október 11-19 között szervezik meg Hargita és Kovászna megye több településén. A felhívásra 26 székelyföldi témát érintő filmmel neveztek be dokumentumfilm alkotók, melyeket különböző helyszíneken vetítenek le, néhol az alkotók jelenlétében. A rendezvény főszervezői a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Hargita Megye Tanácsa, a Bibliofil Alapítvány M.E., a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház, valamint a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület. A filmvetítésekre a belépés ingyenes.

Kimaradt?