ZUG

Új alternatív kulturális tér nyílt Kolozsváron: a ZUG

Rövid szó, és magyarul is, románul is, de még angolul is könnyen kiejthető: ZUG. Ráadásul találóan jellemzi azt a helyet, ahol megnyílt szombat este Kolozsvár legújabb alternatív kulturális tere. Még belvárosban, de nem a város szívében. Elhagyott ipari épület a Vágóhídhoz közel, az Árpád (ma Traian) utcában, egy belső udvarról nyíló „zug”, amit azonban olyan kreatívan újítottak fel a Váróterem Projekt társulat tagjai, hogy profi színházi tér, öltöző/raktár, iroda, mosdó, sőt még egy kis bár („zugivó”) is tartozik hozzá. És ha jó idő van, az udvart is be lehet lakni. Ahogy ez szombat este is történt, amikor az enyhe októberi idő jó sokáig ottmarasztalta a megnyitóra összesereglett kíváncsiakat.

A 100-120 fős közönség befogadására képes „független kultúrzóna” egyébként a város legmagasabb ipari kéménye alatt található (a szombati megnyitó járulékos akciójaként fel lehetett mászni a kéménybe, saját felelősségre…), így nem lehet szem elől téveszteni messziről sem. A színházi tér nagy előnye, hogy nagy a belmagassága ebben végre nincs oszlop – mondta Imecs-Magdó Levente, a Váróterem Projekt társulat tagja, arra utalva, hogy a kolozsvári alternatív terek (Tranzit Ház, Ecsetgyár) fő hátránya éppen az „oszloposság”.

„Szükségünk volt egy olyan térre, ahol állandó, rendszeres munka folyhat” – mondta a maszol.ro-nak Imecs-Magdó Levente.  A Várótermesek ugyanakkor nem csak magukra gondoltak, amikor létrehozták a ZUG-ot, hanem minden fiatal művészi kezdeményezésre. A tér workshopok szervezésére, vetítésre, performanszok bemutatására is kiválóan alkalmas. „Tudjuk, milyen fontos ez a fiatal művészeknek, hisz soha nem fogjuk elfelejteni, ahogy az Ecsetgyár annak idején szárnyai alá vett minket” – tette hozzá a színész.

A hozzávetőleg egy tucat tagot számláló Váróterem Projekt társulat szeptember óta új produkción dolgozik Botos Bálint rendezővel, aki a korábbi, nagyon jó kritikákat kapó Advertegót is színre vitte. A darab munkacíme egyelőre „Zéró”, de ez még sokszor és sokat változhat – árulta el a színész.

A hivatalos megnyitó részeként Horváth Benji és André Ferenc (az etnikailag vegyes közönségre való tekintettel) magyar-román-angol nyelvkeveréken slammelt, majd a Reaktor független társulat 4D című, román előadását nézhette meg a népes közönség. Vasárnap 6-től a ZUG-ban a független művészi terek menedzsmentjéről lesz szó, a kerekasztal-beszélgetést az Ecsetgyár működtetői vezetik. Utána 9-től a Váróterem Projekt magyar nyelvű előadását, az Advertegót lehet megnézni az új ZUGszínházban. 

Imecs-Magdó Levente a ZUG udvarán nyitotta meg a fiatal művészek új, független kultúrzónáját. Fotó: T. Koós Imola Udvari ZUG, ahol jó időben beszélgetni, pingpongozni, sörözni lehet. Fotó: T. Koós Imola Esti ZUGlátkép a város legmagasabb kéményével. A baloldalt látható fehér ponyva mögött feljáró indul a kéménybe. Csak bátraknak! Fotó: T. Koós Imola Szombat este a Reaktor társulat 4D előadásához volt igazítva a nézőtér. Fotó: T. Koós Imola Végre egy színházi tér, ahol nincs oszlop! Fotó: T. Koós Imola Slammelés három nyelven ZUGslammelés színházi poénokkal A mosdó is a Várótermesek kreativitását tükrözi. A Jolly cégtől kapott ajándék csempével és szaniterekkel maguk a színészek varázsolták át a mosdót.  No comment. Ha ZUGhatnál, ott a ZUG! Fotók: T. Koós Imola Igen, az udavron pingpongozni is lehet.  Fotó: T. Koós Imola

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?