Rendkívüli történelemóra Novák „Tatával”

A magyar tánc történetéről tart rendhagyó történelemórát Marosvásárhelyen Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus-rendező október 14-én 12 órakor a Maros Művészegyüttes székházában.

A rendkívüli történelemóra egy sorozat, amelynek első rendezvényére október 14-én, kedden kerül sor, és amely által a szervezők a magyar tájegységek néptáncaival, népviseleteivel, hagyományaival szeretnék megismertetni az érdeklődőket.

Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfus-rendező, népszerű nevén „Tata” a különböző vidékek és korok táncait mutatja be, azok kialakulásáról, fejlődéséről és sajátosságairól tart előadást. A hallgatóság megismerkedhet a néptánc időbeli kialakulásával, azzal a folyamattal, amely során megszületett a tánc. Szó esik majd a legrégebbi táncokról, illetve az új stílusokról is, arról, hogy egy-egy korabeli tánc miként alakult, változott az idők folyamán, milyen körülmények gyakoroltak rá hatást.

Érdekességnek ígérkezik az is, hogy nem csupán elméletben esik szó a táncokról, de a Maros Művészegyüttes társulata meg is eleveníti, szemléletes módon is be is mutatja azokat.

A rendkívüli történelemórát novemberben, illetve decemberben újabbak követik – mondta a maszol.ro-nak Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója. Novák Ferenc folytatja az előadássorozatot, amelyet nem csupán Marosvásárhelyen, de más városokban, vidéki iskolákban is szeretnének megismételni.

A néptáncról és népviseletről szóló rendkívüli történelemóra része az 5. Székelyföld Napok programjának.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?