Figaro Reloaded: Novák Péter rendezi Kolozsváron Mozart operáját

Vígoperát mutat be csütörtök este a Kolozsvári Magyar Opera társulata. Mozart egyik legismertebb művét, a Figaro házasságát Novák Péter rendező, Jankó Zsolt karmester és Bordás Attila koreográfus vitte színre.

A társulat függetlenedése, azaz 1948 óta nem játszották a sétatéri színpadon a Figaro Házasságát, és Mozart-operát sem mutattak be 20 éve. Márpedig Mozart-előadások nélkül nincs operaház – jelentette ki Szép Gyula, az intézmény igazgatója keddi sajtótájékoztatóján. A produkció karmestere, Jankó Zsolt szerint óriási kihívás a társulat számára ez az opera, mert mint ismeretes, Mozart a legnehezebb szerzők közé tartozik. „Mozart zenéje olyan, mint a svájci óra egy üveglap alatt: sok kis alkotóelemből áll össze, amiket tökéletesen kell összeilleszteni, és semmi nem marad rejtve, minden látszik – illetve hallatszik”, mondta a karmester.

A Pierre-Augustin Caron és Beaumarchais vígjátéka alapján írt opera színrevitelét az ismert magyarországi rendező-színész-koreográfus-műsorvezetőre, Novák Péterre bízta az igazgató. Novák Péter már három évvel ezelőtt, a Báthory Erzsébet című musical rendezése során úgy ismerte meg a kolozsvári társulatot, mint „odaadó, tehetséges, ambiciózus és nagyon szeretnivaló” munkaközösséget. Hasonló tapasztalatokat szerzett a kolozsvári közönségről is, de a fiatalok körében szeretné ismertebbé és kedveltebbé tenni ezt a műfajt, hogy többet ne kérdezzék meg tőle: „az opera az, ahol reggeltől estig üvöltöznek?

A rendező hónapok óta elemzi, tanulmányozza Mozart művét, és eközben nemcsak a darab komplexitása, hanem aktualitása, sőt: időtlensége is ámulatba ejtette. „Mozart még csak nem is kortárs, hanem olyan szerző, aki előttünk jár” – vallja a rendező.

Az alkotók a többszáz éve íródott történetet jelenünk agyonmediatizált világába helyezték el, „ahol mindenki sztár akar lenni, ahol mindenki mikroközösségeket épít és mindenki percenként tölti meg a világot a maga individuumával”, erre utal a produkció alcíme: Figaro Reloaded.   

A Figaro házassága „Mozartosan” precíz, mégis olaszosan könnyed zenéjét mindenki ismeri, a vájtfülű operarajongóktól a gyári munkásig sokan sokfelé fütyörészik, mobiltelefonok csengőhangjának választják. Mozart végtelen szeretete az emberek iránt átlengi a művet, felvillanyozza azt, aki hallgatja – fogalmazott Novák Péter. Ráadásul nevetni is lehet rajta, hisz ne feledjük, hogy egy vígjátékból keletkezett. Bordás Attila koreográfiája fiatalosan dinamikussá, Ledenják Andrea jelmezei modernné teszik az operatörténet egyik legnagyobb klasszikusát.

A produkció kettős, sőt bizonyos szerepeknél hármas szereposztásban került a kolozsvári színpadra. A csütörtöki bemutatón Sándor Csaba alakítja Figarót, Covacinschi Yolanda játssza Susannát, Balla Sándor a grófot, Egyed Apollónia a grófnét. A teljes szereposztást itt lehet megnézni. A csütörtöki, október 9-ei bemutató után a következő előadás időpontja: október 11, szombat, délután 6 óra.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?