Bernarda Alba háza: túlfűtött vágyak, talpig feketében

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem új évadának első bemutatójára készül, amelyet október 12-én, pénteken este 7 órától a Stúdió 2.1. Színházban (Levél utcai bábszínház) láthat a közönség. MG 3210

Patkó Éva rendező, a Művészeti Egyetem tanára új kontextusban képzelte el és vitte színre Federico García Lorca Bernarda Alba háza című drámáját. Az előadást dalbetétek, flamenco táncok teszik újszerűvé, de a zenés színrevitel mellett a dráma alaphelyzete megmarad: Spanyolország. Forró nyár. Gyászba öltözött nők tragédiája.

Bernarda Alba házát – férje halála után – jéghideg veremmé változtatja, ugyanis a hagyományoknak megfelelően a nyolcéves gyász ideje alatt a kinti világra néző minden ajtó és ablak becsukódik. A családfő halála megszünteti a lehetőségét annak, hogy lányai ismerkedjenek azzal, ami a házon kívül van. MG 3182

A bezártság túlfűtött vágyakat szül és a rácsok mögé zárt nők sorsának minden pillanata alkalom arra, hogy tragédia történjen, főleg ha mindannyian ugyanabba a férfiba szerelmesek, de csak egyiküknek sikerülhet férjhez menni hozzá. Nőiségük pusztulásra van ítélve, van, aki beletörődik, megalkuszik, de van, akinek csak erősödik a szenvedélye.

Sejthető titkok neheze nyomja a szíveket. Bernarda őrködik e titkok fölött, de van, amit ő sem sejthet meg. A huzavona nem tarthat sokáig, mert egy rosszul célzott puskagolyó megállíthatatlanul szerencsétlenséget von maga után.

Az előadás szövege lecsupaszított, legtöbbször rövid és tömör replikák váltják egymást, egybeolvad az érzékeny líra és a feszültség. Ezt a megfeszítettséget oldja adott helyzetekben az előadás humora, játékossága. Lelassított a folyton gyülemlő feszültség robbanása, mindig egy dal, egy poén, egy dúdolás, egy tánc mintha feloldaná, vagy ellenkezőleg, a beépített flamencomozdulatok mintha még inkább megfeszítenék.

A Bernarda Alba háza című zenés előadás további játszási időpontjai októberben: 13., szombat, este 7 óra; 23., kedd, este 7 óra; 30., kedd, este 7 óra.

Federico Garcia Lorca: BERNARDA ALBA HÁZA

Az I. éves magiszteri színész szakos hallgatók zenés előadása

Szereplők:
BERNARDA ALBA – Kovács Nikolett

PONTIA – Bogár Barbara
ANGUSTIAS – Moldován Blanka, III. év színész szak
MAGDALENA és CSELÉDLÁNY – Márton Emőke-Katinka, III. év színész szak
MARTIRIO – Ozvald Enikő
AMELIA – Bokor Andrea Erika
ADELA – Sándor Anna
MARIA JOSEFA – Kovács Károly
ANTONIO MARIA BENAVIDES – Köllő Nándor
PRUDENTIA – Strausz Imre-István, tanár

Flamenco táncok: Fodor Réka, I. év koreográfia szak
Asszisztens: Kovács Emőke, II. év teatrológia szak
Zenei vezető / Zongorán kísér: Strausz Imre István, tanár
Szcenikus: László Ildikó
Rendező és osztályvezető tanár: PATKÓ ÉVA

Kimaradt?