Kulturális folyóiratok és előadóművészek kapnak plusz támogatást

„Újabb összeggel egészítették ki a Kulturális Minisztérium költségvetését. A kormány által jóváhagyott összeget kulturális és irodalmi folyóiratok támogatására fordítjuk, illetve megemeljük azt az érdemjuttatást, amelyben számos romániai előadóművész részesül, akiktől válságintézkedésként megvonták ezt a törvény szavatolta összeget. Ezt szeretnénk a közel jövőben kiterjeszteni más alkotói kategóriákra is” – jelentette ki Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter azt követően, hogy a kormány keddi ülésén jóváhagyta a minisztériumok költségvetésének idei második kiegészítését.

A Kulturális Minisztérium költségvetése ezúttal, több mint 3 millió lejjel egészült ki, amelynek egy részét a tárca kulturális és az irodalmi folyóiratok finanszírozására költ. Kelemen Hunor szerint az államnak kötelessége hangsúlyosan támogatni ezeket a folyóiratokat, hiszen a szabadpiaci verseny akár a megszűnésükhöz is vezethet.

A kulturális miniszter szerint az is jó jel, hogy a kultúra területén tevékenykedők egy része visszakapta azokat a juttatásokat, amelyeket korábban megvontak tőlük. A tervek között szerepel az is, hogy a jövőben ennek az intézkedésnek más alkotókra való kiterjesztését is javasolja a szaktárca.

Idén több ízben került sor a szaktárca költségvetésének kiegészítésére, korábban Kelemen Hunor miniszter az ország több fontos nemzetközi kulturális rendezvényének támogatását kérte, hiszen a tárcához való visszatértekor ezekre az eseményekre nem volt elkülönített pénzalap. Akkor a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, valamint a Nagyszebeni Nemzetközi Színházfesztivál is jelentős összegű támogatást kapott.  

Kimaradt?