Bartók és Enescu kamarazene-koncert az Európai Parlamentben

Bartók és Enescu művek szerepeltek műsoron azon a kamarakoncerten, amelyre Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjének szervezésében került sor október 9-én, kedden este Brüsszelben, az Európai Parlament brüsszeli székhelyén.koncert1

Adriana Winkler hegedűművész és Cristian Petrescu zongoraművész előadásában Bartók Béla Román népi táncok hegedűre és zongorára, Második Etűd op. 18, valamint George Enescu Három szonáta hegedűre és zongorára op. 25 került műsorra.

A műsor programjának összeállításában egy zenetörténeti kuriózum játszott közre, 1924-ben ugyanis Bukarestben Bartók Béla és George Enescu közösen adta elő Bartók Második Etűd hegedűre és zongorára, op. 18 című művét. Többek között ennek az eseménynek az emlékét idézte fel a brüsszeli koncert.koncert2

"Meggyőződésem, hogy az Európai Parlament tagjaiként az is küldetésünk közé tartozik, hogy szülőföldünk kulturális értékeit bár legalább töredékeiben Európa szívében bemutassuk. Kultúránk legjobb követei művészeink, akik alkotásaik révén egyértelműbb, mélyebb és pozitívabb üzenetet hordoznak országainkról, mint bármely politikai nyilatkozat. Éppen ezért mandátumom során igyekszem Brüsszelben és Strasbourgban, a zenén, a képzőművészeten keresztül is megmutatni, honnan is érkeztünk mi Európa szívébe" - nyilatkozta Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő.

A brüsszeli koncerten részt vettek annak a fiatal erdélyiekből álló csoportnak a tagjai, akik ezekben a napokban Winkler Gyula vendégei: a MIÉRT EU nyári táborának nyertes csapatai, a nagyszalontai Ady Endre Líceum jeles tanulói, a Szilágyságból pedig egy ifjúsági vetélkedő győztesei.

Kimaradt?