banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Nincs pénze a szatmárnémeti Északi Színháznak

Ismét áll a bál a szatmárnémeti Északi Színház körül, ezúttal azért, mert az intézmény alkalmazottai nem kapták meg augusztusi fizetésüket. A magyarázat első hallásra egyszerű: nincs pénz. A helyzet persze ennél bonyolultabb – írja a Szatmár.ro.

Az előző évben ugyanis 4,26 millió lej volt az intézmény költségvetése, idén pedig ennél csak hajszállal kevesebb, 4,2 millió. Miközben a tavaly ez az összeg elég volt az egész évre, idén szeptemberre már elfogyott. Ennél is érdekesebb, hogy az első három hónap mérlege alapján 840 ezer lejt költöttek fizetésekre - ilyen ütemben viszont elegendőnek kellene lennie a fizetési alapnak. Szeptember hónapot is beleértve. Csakhogy már augusztusra sem futja a fizetésekre. Tudni kell, hogy a 4,2 milliós költségvetésből 2,5 millió a fizetési alap, 1,7 millió pedig az anyagi költségeket kell fedezze.

A kérdésre, hogy miért nincs pénz a színház alkalmazottainak fizetésére, Dorel Coica polgármestertől a Szatmár.ro azt a választ kapta: az előző vezetés a hibás! „Láthatják, milyen gazdálkodást folytatott Sorin Oros! Csak elherdálta a színház pénzét! Ezért kellett neki Amerikába menni előadni", mondta Coica. „Különben is, példát vehetnének a magyar tagozatról! Amíg a mi színházunkban alig vannak nézők, addig náluk állandó a telt ház és pénzt termelnek" - folytatta Coica.

A kérdésre, hogy immár jó ideje nem Oros, hanem Vasile Taran vezeti a színházat, Coica meglepő választ adott. „Ő alig néhány hónapja vette át a színházat. Mit tehetett szegény, mikor még művészeti igazgatója sem volt? Ki látott még ilyet, színház művészeti igazgató nélkül?" Ebben viszont pont az a furcsa, hogy a városvezetés kezdeményezésére alig másfél hete alakították át a művészeti igazgatói tisztséget ügyvezető igazgatóivá. Vasile Taran mellesleg május 29-e óta áll a színház élén, akkor szavazta meg a városi tanács az erről szóló határozatot.

A polgármester szerint a városi tanács dönt majd arról, honnan csoportosítsanak át pénzeket a színházi fizetések fedezésére. Talán ennél fontosabb azonban, hogy mikor kapja meg megérdemelt jussát a színház közel 130 alkalmazottja.

Kimaradt?