Őrült fizikusok a kolozsvári színpadon: elgondolkodtatnak és nevettetnek

A 2012-es év utolsó bemutatóját tartja a Kolozsvári Állami Magyar Színház pénteken, október 12-én. Ezt követően az intézmény ugyanis minden erőforrását az Interferenciák fesztivál harmadik kiadásának szervezésére és lebonyolítására fordítja.

Az évad harmadik bemutatója Friedrich Dürenmatt A fizikusok című drámája, amelyet a neves kaliforniai rendezőnő, Lori Petermann állít színpadra.IMG 1930 resize

A fizikusok a hidegháború drámája, abban a korban íródott, amikor az atombombától való félelem itatta át a mindennapokat, és a tömegpusztító fegyvereket megtervező tudósok kezében volt az emberiség sorsa. „Ma nem az atombombától félünk, hanem a terrortámadásoktól, a biológiai fegyverektől, de ezeket szintén tudósok fejlesztik ki. A darabban szereplő atombomba valójában mindannyiunk legszörnyűbb félelmét szimbolizálja" – mondta Lori Peterman a színház előcsarnokában tartott sajtótájékoztatón.

A műfajilag meglehetősen behatárolhatatlan darab – komédia, szatíra, tragédia egyben – „ikertestvére" már megszületett az Egyesült Államokban, ahol a rendezőnő a 2001 szeptember 11-ei terrortámadás személyes hatását vitte bele a produkcióba. „Közel dolgoztam az ikertornyokhoz, amikor a támadás történt. Ez örökre meghatározta életünket, személyesen az enyémet is, de a társadalmunkét is" – mondta Lori Petermann.

A főszerepet játszó Dimény Áron arra hívta fel a figyelmet: noha az előadás a krízishelyzetekben való reakcióinkról, a fegyverektől való félelemről szól és a nagy erkölcsi kérdéseket feszegeti, mindent egybevetve mégiscsak komédia. „A pénteken bemutatásra kerülő produkció nem mond le azokról a művészi elvekről, amelyek megadják ennek a társulatnak az értékét, de ugyanakkor egy közönségbarát, nézőbarát előadás" – mondta a világ legnagyobb zsenijét játszó Dimény Áron, aki viccelődve hozzátette: nem könnyű egy nála ennyivel okosabb tudóst eljátszani.

Kimaradt?