Új székházban kezdte az évadot a vásárhelyi bábszínház

Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház az ősztől birtokba vette új, Nyomda utcai székházát, az egykori zsidó kultúrházat. Bár a 2012/2013-as színházi évad már megkezdődött, a hivatalos megnyitóra, székházavatóra november 2-4 között kerül sor – ekkor szakmai konferenciát is tartanak.

babszinhauskulso resizeAz egykori Egressy Gábor (ma Nyomda) utca 4. szám alatt, a belső udvarból nyílik a háromemeletes ház bejárata, amelynek a legfelső szintjén kapott helyet az igazgatói iroda, valamint a titkárság és könyvelőség.

Gabi Cadariu igazgató a maszol.ro-nak arról beszélt, hogy az utcára nyíló, műemlékjellegű épületet felújították, így az visszakapta egykori arculatát, amilyen megépítésekor, 1927-ben volt. A belső udvaron a 60-as években építettek egy kis épületet, abban működött évtizedeken át a Törpe mozi. Azt lebontották és annak a helyében áll most az ötszintes irodaház.

Az igazgató végigkísér az új bábszínházon, bemutatja az irodalmi titkárságoknak helyet adó szobákat, az öltözőket, mosdókat, tornatermet, tanácstermet, klubot. Az alagsorban a műhelyek, raktárak kaptak helyet.

„Még nem teljes a berendezés, a bútorzat egy része ezután készül el, tehát egy-két hónapba beletelik ég, mire mindenki megtalálja a maga helyét és otthonosan érzi magát, belakja az épületet" – magyarázta Cadariu.

babterem resizeA nagyterem színpadán folytatjuk az ismerkedést, ahonnan a 170 férőhelyes nézőtérre, a fény- és hangmérnökök ablakára látunk. A színpad mérete lehetővé teszi bármilyen típusú előadás létrejöttét. A nézőtér a restaurálás során visszakapta eredeti jellegét, ugyanakkor a kor elvárásainak is eleget téve, modern készülékekkel, biztonsági berendezésekkel ellátva, a nézők kényelmét szem előtt tartva, a színvonalas produkciók létrejöttét szolgálja.

Uniós követelmények

Az Arielnek eddigi életében nem volt ilyen színpadja, mint ez, mert nagy is és ugyanakkor kötélpadlással és egy egyszer hat méteres süllyesztővel is el lesz látva, szabályozható magassággal, hogy kellőképpen eleget tehessen a különböző esztétikai színházi elvárásoknak. A színpad alatt is a legkorszerűbb berendezés fogad, tágas és világos terek, ahol az éppen aktuális produkciók kellékeit tárolják.

Fent úgy képezték ki az udvart, hogy szabadtéri színpad kialakítására is alkalmas legyen. Nyári produkciók, koncertek, beszélgetések számára ideális az 50-60 férőhelyes, zárt udvar.

babszinhaz belso udvar ae resize

Ahhoz, hogy az épület célszerű rendeltetésének megfeleljen, a felújításakor eleget kellett tenni néhány olyan EU-s előírásnak is, amely különféle műszaki felszerelések beszerzését írta elő. Például az alagsorban egy áramfejlesztő és egy tűzbiztonsági berendezés is helyet kapott.

Emléksarok a zsidó közösség tiszteletére

Az előcsarnokban hamarosan elkészül a ruhatár és az emléksarok, ahol annak a közösségnek a tárgyi emlékeiből nylíik állandó kiállítás, amely létrehozta az épületet. „Az egykori zsidó kultúrházban a zsidó polgárság, a zsidó kultúra képviselői előtt szeretnénk tisztelegni. A hitközséggel közösen rendezzük be ezt az emléksarkot, hiszen ez zsidó művelődési háznak készült 1927-ben. Ha több kultúra találkozópontján élünk, merítenünk is kell egymás kultúrájából" – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy Marosvásárhelynek a legelső színháza éppen a zsidó kultúrházban működött, ahol heti rendszerességgel tartottak előadásokat.

Antal Pál utcává alakul a Nyomda utca?

A következő terv, amit Gabi Cadariu szeretne megvalósítani, az utca átnevezésére vonatkozik. Kezdeményezte ugyanis, hogy Antal Pál, a marosvásárhelyi bábszínház megalapítójának, rendező-színészének nevét vegye fel az utca.babok resize masolat

Kimaradt?