Felfüggesztés vár a marosvásárhelyi bábszínház igazgatójára?

Nem tartja indokoltnak Gabriel Cadariu és az általa irányított Ariel Gyermek és Ifjúsági Színház román és magyar társulata a Maros megyei önkormányzat szeptember 11-i ülésének azt a napirendi pontját, amelyben a testület felfüggesztené funkciójából a jelenlegi igazgatót.

A határozattervezetet a csütörtöki ülésén fogja megszavazni, illetve elvetni a megyei önkormányzat – ismertette mai, rendkívüli sajtótájékoztatóján Gabriel Cadariu. A marosvásárhelyi bábszínház igazgatója maga sincs tisztában azzal, hogy pontosan milyen vádak alapján akarják őt tisztségéből felfüggeszteni, de amennyiben megszavazzák a határozatot, fellebbezni fog ellene – jelentette ki az újságírók és a társulati tagok előtt.

A megyei tanács honlapján magyarul nem, csupán román nyelven olvashatóak a szeptember 11-i tanácsülésen napirendre kerülő határozattervezetek, amelyek sorában a huszadik vonatkozik az Arielre. Az igazgatót ért vád szerint, nem tartotta be a költségvetési előírásokat bizonyos munkálatok megrendelésében is kifizetésében. De hogy egészen pontosan melyik munkálatokról van szó, azt maga az igazgató sem tudja, ugyanis, ahogy elmondta, mindent a megyei önkormányzat jóváhagyásával, hozzájárulásával végeztetett, az újságírók és általuk a nagy nyilvánosság előtt történt minden. A bábszínház román és magyar munkatársai mellett jelen volt a teremben Sorin Crişan, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, illetve Oana Leahu, a színházi kar dékánja is.

Cadariu elmondta, sem ő, sem az általa felkért jogtanácsos nem tartja indokoltnak a megyei tanács ellene irányuló határozattervezetét. A további lépésekről majd a tanácsülést követően fog dönteni és nyilatkozni a sajtónak – jelentette ki az igazgató, aki, akárcsak munkatársai, értetlenül áll a várható események előtt. „Attól tartunk, hogy ez csak egy kifogás, és mást szeretnének a Gabi helyébe tenni” – jelentette ki a maszol.ro-nak az egyik bábszínész, akinek véleményét kollegája is megerősítette: „A mór megtette kötelességét, a mór mehet. Amikor kész az új, korszerű színház, elismertek vagyunk, fesztiválokra hívnak, a legnagyobb szakmai elismerések övezik a színházunkat, akkor idetennének egy idegent a fejünk fölé” – magyarázta egy másik bábszínész. „Kiállunk Gabi mellett, nem hagyjuk annyiban, ha negative döntés fog születni. Akár arra is készen állunk, hogy ne dolgozzunk” – magyarázták többen is az igazgató munkatársai közül.

Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház számára a volt zsidó kultúrházat, a szocializmus éveiben moziként működő épületet a Maros megyei önkormányzat a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségétől vásárolta meg 2011-ben. A romos állapotban levő épületet egy év alatt teljesen felújította és korszerű, modern bábszínházat rendezett be. Az Airelnek ugyanis a korábban helyet adó épületből, a református egyháznak visszaszolgáltatott ingatlanból ki kellett költöznie. 

Kimaradt?