Erdély-szerte is felkeresné a szórványt a Bánsági Vándorszínház

Idén júliusban indította el a Vándorszínház kezdeményezést a temesvári Bánsági Közösségért Egyesület és az RMDSZ Temes megyei szervezete. A projekt célja, kulturális élményt nyújtani a magyar szórványközösségeknek. A Bánsági Vándorszínház első szórványturnéjának tapasztalatairól Molnár Zsolt parlamenti képviselő, Aszalos Géza, a projekt szakmai vezetője és Andrásy Noémi projektmenedzser számoltak be a sajtó képviselőinek, ma 2014. szeptember 5-én .

„Eredményes és hasznos projektet sikerült gyakorlatba ültetni. Úgy vélem, hogy sikerült egy jó példát átvenni a hasonló körülmények között élő vajdasági testvéreinktől, és sikerült ezt a mi sajátosságainkra szabva adaptálni. Jövőre is mindent megteszünk annak érdekében, hogy megszervezzük és még több szórványközösséghez tudjunk eljutni” – fogalmazott Molnár Zsolt a sajtótájékoztatón. Az RMDSZ Temes megyei képviselője úgy véli, hogy ennek a kezdeményezésnek van jövője: „Kötelességünk magyar közösségi élményt nyújtani azokon a településeken, ahol kis számarányban élnek magyarok és nincs lehetőségük kulturális programokon részt venni, így nem csak a Bánságban élőknek, hanem Erdély minden szórványközösségének is részesülnie kell ebből a kezdeményezésből.”. Molnár Zsolt ugyanakkor kifejtette, hogy a jövő évi Vándorszínház fellépéseit bővíteni szeretnék, céljuk, hogy bevonják azokat a megyéket, illetve településeket is, ahol nagyon kis számban élnek magyarok.

 „Úgy érzem, hogy ennek a projektnek csak nyertesei vannak: a szervezők, a vándortársulatban részt vevő színészek és a befogadó közönség egyaránt”– hangsúlyozta Aszalos Géza temesvári színművész, a Vándorszínház szakmai vezetője.

„A szórványturné során, a kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére, sikerült mind a 16 településen - Temes megyében 11, míg Arad megyében 5 - előadást tartani, sőt, a tervezett ütemtervhez képest eggyel több előadást játszott a vándortársulat, a csákovai öregotthon lakóinak. Összesen mintegy 1250 nézője volt Vándorszínház szórványturnéjának” – ismertette Andrásy Noémi projektmenedzser a túrné részleteit.

A Bánsági Vándorszínház társulatának bázisa jövőre is Nagybodófalva lesz, ahol a helyi magyar közösség minden rendelkezésére álló eszközzel támogatta a színészeket, szimbolikusan örökbe fogadva a társulatot.

Kimaradt?