Változatos évadot ígér a Harag György Színtársulat

2013/2014-ben 61. évadját indítja a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Rögtön az évadnyitó társulati ülést követően Hatházi András egyetemi tanár, színész, drámaíró, rendező már egy egyhetes műhelymunkát vezetett a társulat tagjainak. A bemelegítő workshop után folytatódtak az Antigoné tavalyi évad végén megkezdett próbái. Az görög drámát 2014. szeptember 12-én, pénteken mutatja be a szatmári társulat Balog Attila rendezésében, és színpadi nézőtérrel játszott produkcióként kerül közönség elé. Az előadás a Benedek Zsolt dramaturg, fordító által átdolgozott Szophoklész-szöveg színpadi adaptációja.

Az évad második előadása egy igazi klasszikus lesz Babarczy László Kossuth-díjas érdemes művész rendezésében. A tavalyi, nagy sikerű Rokonok-előadás rendezője ezúttal Brecht és Weill hallhatatlan művét, a Koldusoperát állítja színpadra. A tervek szerint a teljes társulatot megmozgató produkciót zenekar is kíséri majd.

Szilveszterre szintén klasszikusnak számító előadást készít a társulat, ugyanis az operettirodalom egyik sokat játszott darabját, az Én és a kisöcsémet szánja Bessenyei István rendezésében. A tavalyi, jól bevált gyakorlattal élve január és február folyamán bérletben is megtekinthető lesz majd a szilveszteri produkció Tavasszal a román drámairodalom egyik legismertebb művét fogják látni a szatmári színházlátogatók, ugyanis I. L. Caragiale Az elveszett levél című darabja kerül színpadra, rendezője pedig a neves román művész, Sorin Militaru lesz.

Idén is lesz bérletcserében játszott előadás, Szatmárra érkezik a debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulata M. A. Bulgakov: A Mester és Margarita című előadásával Rusznyák Gábor rendezésében, valamint szintén a debreceni színház produkciójában láthatják a szatmáriak a Nancy Huston Iokasté királyné című drámájából készített előadást, amelynek rendezője Gemza Péter, a színház igazgatóhelyettese. A nagyszínpadi produkciók sora itt nem ér véget, ugyanis a Harag György Társulat vendégül látja a nagyváradi Szigligeti Színház Nagy Dániel és Bodolay Géza szövege alapján színpadra vitt A világcirkusz című előadását Juronics Tamás rendezésében.

Szintén színpadi nézőtérrel bemutatott produkcióként kerül színre Spiró György Helló, doktor Mengele! című darabja Lendvai Zoltán munkájaként, aki korábban többször is dolgozott már a szatmári társulattal. Legutóbb a 60-ik, ünnepi évadban vitte színre Ibsen A nép ellensége című drámáját. Az előadás érdekessége, hogy a Spiró-darabnak ez lesz az ősbemutatója.

Stúdióelőadásokból sem lesz hiány a 61. évadban, hiszen Bessenyei István rendezésében színre kerül Csikós Attila Két összeillő ember című műve, amely Szécsi Pál és Domján Edit viharos, de annál bensőségesebb szerelmének történetét meséli el. Balog Attila Dough Whrigt A magam asszonya vagyok című monodrámáját rendezi meg az Ács Alajos Játékszínben, Gajai Ágnes egyéni műsoraként pedig az Edith Piaf et Ágnes című előadást láthatja a stúdió közönsége a nagyváradi Szigligeti Színház vendégjátékaként.

A gyerekek számára idén is biztosít a társulat nagyszínpadi előadásélményt, hiszen Buzogány Béla, a mátészalkai Városi Művelődési Központ igazgatója és a Talán Teátrum vezetője saját művét rendezi meg, amelynek címe Ha Zsófi nénit ellopják. A zenés mesejáték a kisiskolás bérelt kínálatába szerepel. Szintén a kisebbeknek rendez idén is Nagy Orbán színész, aki A szeretet malma címmel magyar népmesék alapján visz színre előadást.

Az Iciri-piciri bérleteseknek a korábbiakhoz hasonlóan ebben az évadban is három bábelőadást kínál a társulat Brighella Bábtagozata. Rögtön az évad elején, szeptember 29-én láthatják a legkisebbek a Szabó Magda és Szász Ilona Bárány Boldizsár című szövegéből készített bábelőadást a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házának kistermében. A bábszínházi produkció rendezője a vendégként meghívott Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója, aki a tavalyi évadban is dolgozott már Szatmárnémetiben. Szintén vendégrendező viszi színre a bábtagozat második előadását is, amelynek címe Cseresznyevirág, és amelynek alapjául japán népmesék szolgálnak majd, rendezője pedig a szintén magyarországi Rumi László lesz. Bandura Emese, a bábtagozat megbízott vezetője Kincsvadászat címmel fog zenés mesejátékot rendezni, illetve bérletszünetben babaszínházi előadást is színre visz majd. A bábtagozat idén első alkalommal szán előadást a legkisebb gyerekeknek, ugyanis Ciróka címmel a 0 és 3 éves korosztályt kívánják megszólítani. Emellett január 17. és 18. között Bábos Napokat is szerveznek, amelyre Fabók Mariann bábszínházának két előadását is meghívták. A székely menyecske és az ördög ifjúsági előadásként kerül színre, a Kapós Böske című pedig inkább a felnőtt közönséget kívánja megszólítani. A felnőtt bábelőadásra egyébként egyre nagyobb igény mutatkozik, és nem első alkalommal lesz ilyen Szatmáron, ugyanis a bábtagozat tavaly ünnepelte fennállásának 10 éves évfordulóját, amelyre meghívta a pécsi MárkusZínház egyik felnőtteknek készített bábelőadását is.

A korábbi évadok sikerrel játszott előadásai közül idén is műsoron marad Bogdán Zsolt kétszeres UNITER-díjas és Jászai-díjas érdemes művész „Függök ezen a zord élet-párkányon...” című Ady-estje, valamint az évek óta nagy sikernek örvendő „Nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak…” című Dsida-pódiumest is. Mindkét produkció szerkesztő-rendezője Szugyiczky István, a társulat örökös tagja. Szintén műsoron maradnak a Ludas Matyi Szatmárban (Rendező: Bessenyei István), a Rokonok (Rendező: Babarczy László m. v.), a Fekete Péter (Rendező: Bessenyei István), A nép ellensége (Rendező: Lendvai Zoltán m. v.), A becsületes Tolvaj Marci (Rendező: Nagy Orbán), a Himnusz (Rendező: Csiki Zsolt), Bűneink árán (Rendező: Kányádi Szilárd), Mesék a nyúlról és a rókáról (Rendező: Sramó Gábor) és a Terülj-terülj asztalkám (Rendező: Szilágyi Regina) című előadások.

A tavalyi évadhoz hasonlóan idén is több kísérőrendezvényt szervez majd a Harag György Társulat, a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat társszervezője lesz, ismét tart színházi nyílt napot, megrendezi a díjnyertes diákszínjátszók seregszemléjét, megemlékezik majd a Magyar Dráma Napjáról, a Színházi Világnapról, a Magyar Költészet Napjáról, emléknapot szentel a holokauszt illetve a kommunizmus színészáldozatainak, több nyílt próbát is meghirdet majd, és igyekszik közelebb hozni egymáshoz a színházat és a nézőket.

Idén a korábbi évadban megszabott jegy- és bérletárakhoz képest kisebb emelést volt kénytelen bevezetni a színház, ugyanis az utóbbi három évadban változatlan volt a bérletek és jegyek ára, most viszont igazodtak az inflációhoz, illetve más romániai színházak bérletáraihoz. Ennek megfelelően a színház jegyirodája a következő árakkal dolgozik idén: a Mecénás bérlet, amellyel magánszemélyek, cégek és intézmények is támogathatják a társulat munkáját 2014/2015-ben 500 RON-ba kerül. Az Ady Endre bemutatóbérlet 100, 70 vagy 40 RON-ba kerül, az ülőhelyek látási viszonyaitól függően. A felnőtt bérletek ára 70 RON. A középiskolás diákok és a nyugdíjas nézők idén 40 RON értékben válthatják ki bérleteiket. Az általános iskolák tanulói 30 RON, míg a kisiskolások és az óvodások 20 RON ellenében juthatnak hozzá idei színházbérletükhöz. Idén az Északi Színház mindkét tagozatának előadásaira bérletet váltó nézők, pedagógusok és hivatásos művészek (filharmonikusok, a Szatmári Képzőművészek Szövetségének tagjai stb.) kedvezményben részesülnek: a tavalyi árakon válthatnak bérletet (50 lejes felnőtt vagy 30 lejes nyugdíjas áron).

Fontos kiemelni, hogy azok a támogatók, akik idén Mecénás bérletet vásárolnak, több előnyben részesülnek a korábbi évekhez képest, ugyanis a választott bérletcsomag előadásain túlmenően bármely előadást megtekinthetnek, amennyiben részvételi szándékukat három nappal előre jelzik a színház jegyirodájában vagy hivatalos elérhetőségeinek valamelyikén. A nagykárolyi nézők idén még a korábban megszokott módszertan alapján válthatnak bérletet a szatmári előadásokra, és autóbusz segítségével juthatnak el az előadások helyszínére, ameddig befejezik a nagykárolyi Városi Színház impozáns épületének teljes felújítását. Idén megéri bérletet váltani a szatmárnémeti Harag György Társulat előadásaira, hiszen mind a klasszikus darabok, mind pedig a kortárs művek kedvelői csemegézhetnek a 2014/15-ös évad repertoárjából!

Kimaradt?