Gazdag programkínálat Budapesten, a Zsidó Nyári Fesztiválon

A holokauszt 70. évfordulójára - ennek keretében Radnóti Miklós halálára - és a Fischer Annie-centenáriumra is emlékeznek a vasárnap kezdődő Zsidó Nyári Fesztiválon, amely gazdag zenei, irodalmi, színházi, filmes és képzőművészeti programokkal várja az érdeklődőket vasárnaptól szeptember 7-ig.

A tizenhét éves múltra visszatekintő fesztivál az elmúlt évek alatt különleges színfoltja lett a nyár végi Budapestnek, és bekerült a nemzetközileg is jegyzett kulturális rendezvények közé - olvasható a szervezők közleményében.

A fesztivál hagyományos helyszíneihez - Dohány utcai zsinagóga, Rumbach utcai zsinagóga, Uránia Nemzeti Filmszínház, Goldmark terem - idén a RaM Colosseum, a MOM Kulturális Központ, a Zeneakadémia, a Kárászy Szalon és a Mazel Tov, valamint három vidéki város, Gyöngyös, Pécs és Veszprém is csatlakozott.

A rendezvény hagyományosan a Budapest Klezmer Band koncertjével nyílik meg  a Dohány utcai zsinagógában, ahol vasárnap este Tompos Kátya színművész lesz a zenekar vendége.

A következő napokban fellép mások mellett a Jerusalem Academy Chamber Choir (Jeruzsálemi Akadémia Kamarakórusa), Giora Feidman és a Gitanes Blondes, a Budapest Bár (Bangó Margittal és Lászó Boldizsárral kiegészülve), a David Yengibarian Trio, a Lukács Miklós Trió, a Nigun, Zorán (Gerendás Pétert és Kulka Jánost látva vendégül), Bródy János, Horgas Eszter és Falusi Mariann, valamint Korcsolán Orsolya és Mali Emese.

Találkozik az irodalom és a zene

Kutató kezek címmel ad közös estet Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar, Radnóti halálának 70. évfordulójára Nem tudhatom - Radnóti és korunk címmel verset, prózát és zenét fon össze Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés László, Dés András és Lukács Miklós, Pár-Beszéd mottóval pedig Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, Dés László és Dés András kommunikál egymással az irodalom és a zene nyelvén.

A száz éve született zongoraművészre, Fischer Annie-ra szalonbeszélgetéssel és koncerttel emlékeznek a Pozsonyi úti Kárászy Szalonban Prunyi Ilona, Csoba Tünde és Falvai Katalin zongoraművészek, Dévény Anna gyógytornász, Szutrély Katalin operaénekes és Székely György orvos közreműködésével, az est házigazdája és a megnyíló Fischer Annie-kiállítás kurátora Kárászy Szilvia zongoraművész.

Egy másik emlékest a híres fotós, Robert Capa világát idézi fel a róla készült magyar dokumentumfilm és megzenésített versek segítségével; utóbbiakat Bruno Cicchetti olasz költő szerezte, Jávori Ferenc (Fegya), a Budapest Klezmer Band Kossuth-díjas alapítója és vezetője zenésítette meg és Nagypál Gábor, valamint a világhírű román színésznő, Maia Morgenstern adja elő.

A Holokauszt 70 emlékév jegyében tűzik műsorra a Kislányom, Anne Frank című táncjátékot a Budapest Táncszínház társulata, Gálffi László színművész (Otto Frank) és Sághy Alexandra táncművész (Anne Frank) előadásában. Több képzőművészeti és fotókiállítás is kapcsolódik a megemlékezéshez, így például az Imák Auschwitz után az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében, valamint az Életben tartva az emlékeket című poszterkiállítás.

Gasztro meglepetések

Az idén a zsidó gasztronómia is sok meglepetést tartogat. A patinás Gellért szálló a fesztivál előestéjén klezmer zenével kombinált autentikus zsidó menüből álló vacsorára hívja a vendégeket, a Courtyard by Mariott City Center pedig a zsidó konyha különlegességeit sorakoztatja fel és speciális gasztroprogramokat kínál a fesztivál idején.

Az idén új helyszínként mutatkozik be az Akácfa utcai Mazel Tov mint az első közel-keleti „gasztrokultúrtér" Budapesten, ahol augusztus 31-én, vasárnap a zsidó gasztronómia ünnepét tartják. Az esti fesztivál-programok után a Mazel Tov after-party helyszín is lesz, ahol egy jó ital és ízletes ételek mellett lehet tovább beszélgetni.

A mára Európa egyik legnagyobb zsidó kulturális rendezvénysorozatává vált Zsidó Nyári Fesztivál idén több mint tíz helyszínen mintegy harminc produkcióval, csaknem félezer közreműködővel várja vendégeit. A részletes program elérhető a fesztivál honlapján.

Kimaradt?