Komédiával kezdődött a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

Alejandro González Inárritu mexikói rendező Birdman című filmjének díszbemutatójával megnyílt szerda este a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. A Birdmant a rendező, valamint a film főszeplői, Michael Keaton, Edward Norton és Emma Stone is elkísérte a Lidóra. Inárritu első komédiája egy olyan színészről szól, aki egykor nagy sikereket ért el a vásznon szuperhősként, lassacskán azonban feledésbe merült, s egy Broadway-darabbal akar visszakerülni a rivaldafénybe.

„Féltem ettől a filmtől" - mondta szerdán a mexikói alkotó első vígjátékáról, amelynek mellékszerepeiben Zach Galifianakis és Naomi Watts is látható. „De oly sok dráma és oly sok csípős mexikói chili után vágytam egy kis desszertre" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy korábban egyszer sem tudott nevetni a forgatáson, most viszont igen.

A közönségnek azonban - legalábbis a szerdai sajtóvetítés alapvetően kedvező visszhangjai szerint - sokszor az arcára fagy majd a mosoly. Bár a film komédia, sok benne a mexikói rendezőre jellemző feneketlenség és sötétség. Az alkotásban a Batmanként ismertté vált Michael Keaton alakítja Riggan Thomsont, aki egy Broadway-darab rendezőjeként és szereplőjeként próbál visszatérni, emellett pedig egyenesbe hozni kapcsolatát lányával, akit Emma Stone alakít. A filmben Edward Norton egy fura színészt alakít - az első kritikák szerint kiválóan.

A Birdman az esélylatolgatások szerint elsősorban az alakítások, Michael Keaton és Edward Norton révén reménykedhet díjakban. A film a nagy fesztiválokra való visszatérést jelenti a 62 éves Keatonnak, aki 17 éve Qentin Tarantino Jacie Brownjában szerepelt legutóbb jelentős seregszemlén.

Idén Inárritu filmje mellett 19 alkotás, köztük három hazai, olasz versenyez a legjobb műnek járó Arany Oroszlánért, amelyet a többi díjjal együtt szeptember 6-án oszt ki az Alexandre Desplat francia zeneszerző vezette zsűri. A testület szerdán két széket üresen hagyott, és a fesztivál ideje alatt végig üresen is hagy Oleg Szencov bebörtönzött ukrán rendező és Mohnaz Mohamádi bebörtönzött iráni színésznő és rendező tiszteletére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?