Képzőművészeké lesz a New York Szálló a Magyar Napok alatt

Képzőművészek lakják be a város központjában álló New York Szállót a Kolozsvári Magyar Napok alatt.

Márkos Tünde, a szállóban az Origo Egyesület közreműködésével zajló események főszervezője elmondta, kettős érzéssel lakják be az épületet, hiszen elszomorító az állapota. A teret kapó huszonöt művész egy része fiatal, akinek ez a kiállítás jelenti majd az első nyilvános szereplést, hangzott el.

Idén az utcán indítanak, hogy a járókelők figyelmét is felkeltsék, közelebb hozzák őket a programokhoz. A Mimezis 0. Edition akció alatt a résztvevő alkotók végigjárják a belvárosban „megrajzolt”, keresztet formázó Via Dolorosát, és az egyes stációkban performanszokat mutatnak be. A keresztút végpontja a keresztény hagyomány szerint a Golgota, ez esetben a New York Szálló.

Az épület első emeletén az  Erőszak és Szent tematikára reagáló alkotók munkáit láthatják az érdeklődők. A második emeleten Second Floor címen fiatal kolozsvári és Kolozsvárhoz kötődő képzőművészek tárlatsorozata nyílik meg.

Az akció célja az Erőszak és a Szent kapcsolatának vizsgálata a modern társadalomban, ezen belül a kolozsvári, vallásilag, etnikailag „eklektikus” közösségben, ahol már nincsenek beavatási szertartások és nem hatékonyak az erőszakot elvető tanítások. Az emberek más kultuszokat űznek, más csatornákkal kísérleteznek, amelyek főként az elektronikus médiumokban jelennek meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?