Pénteken rajtolt a SIC FESZT

A SIC FESZT- Székelyföldi Szabadegyetem Csomakőrösön négy órától nyitotta meg kapuit a táborozni vágyók számára.

A fiatalok hosszú sorokba kígyózva álltak már ekkor a regisztrációnál. A táborban játszhattak pókert, beugrót, monopoly-t, catant, sakkozhattak valamint több olyan játékkal is foglalkozhattak, amellyel tanulni, fejleszteni lehet az intelligenciát.

Túlélési technikák Székelyföldön címmel tartott előadást Dali Csongor és tizenkét éves unokaöccse, Mátyás. Az előadás alatt a táborlakók megtanulhatták, hogyan készíthetnek csalánból kötelet, tamponból morzsolás során szikrát,  miként használhatják tűzszállítónak a tőkegombát, hogyan használhatják a cigaretta filterét szűrőnek, valamint  hogy készíthetnek faágakból menedéket éjszakára. Ismertették, melyek az a négy legfontosabb és elengedhetetlen dolog, amire a vadonban szükségünk van.

A gazdasági sátorban is beindult az élet már csütörtökön. A Junior Business Club elnöke, Karácsony Zsolt Csomakőrösön Titok címmel tartott előadást, támogatva az önkéntességet, buzdítja a diákokat, hogy diákmunkát vállaljanak, tegyenek meg mindent azért, hogy minél több tapasztalatot szerezzenek, a jövőjük érdekében. “Bármilyen vállalkozásba kezdünk, fontos az optimizmus, valamint a kapcsolataink. Hiába van tudásunk és tapasztalatunk ugyanakkor, ha nem vagyunk optimisták” – fogalmazott.

Ifjúsági táborok, régen és ma címmel tartott előadást Markó Attila parlamenti képviselő a SIC FESZT első napján. Az előadás azért is szolgált érdekes információkkal hallgatóinak, mert betekintést nyerhettek az ifjúsági táborokba, a nyolcvanas évektől egészen napjainkig. "Azért volt más akkoriban táborokba járni, mert annak voltak pozitívumai és negatívumai. A kommunizmus ideje alatt nem volt szabad magyarkodni, nem volt lehetőségünk közel kerülni a magyar kultúrához, miközben mi egymás között suttogtunk, a hátunk mögött pedig mások >>suttogtak<< rólunk"- mesélte Markó Attila. „Az akkori diáktáboroknak, találkozóknak közösségszervező ereje volt, büszkék voltunk, hogy ezek a táborok csak a mieink voltak.” - magyarázta a képviselő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?