A szakszervezetek művelődési házáért harcolnak

A Sepsiszentgyörgy központjában lévő, bezárt Szakszervezetek Művelődési Házának tulajdonjogát kéri a kormánytól a háromszéki megyeszékhely önkormányzata. Antal Árpád polgármester szerint a kulturális körforgásba szeretnék becsatolni az épületet, hiszen jelenleg nincs elég rendezvényterem a városban.

A polgármester javaslatára a helyi tanács megszavazta, hogy kormányhatározat-tervezet készüljön az épület tulajdonjogának megszerzése érdekében. Erre az ad lehetőséget, hogy a sepsiszentgyörgyi kultúrpalota telekkönyvi tulajdonosa a román állam, és egy ma már nem létező szakszervezet ügykezelésében van.

A Szakszervezetek Művelődési Háza másfél éve zárta be kapuit, miután az önkormányzat zárolta a számlákat egy közel 500 ezer lejes ingatlanadó tartozás miatt. Mircea Stefan a kultúrpalota igazgatója szerint kénytelenek voltak bezárni, mert az önkormányzat által indított csődeljárási per ellehetetlenítette a tevékenységüket. Az igazgató szerint az lett volna méltányos, ha az önkormányzat engedte volna a működést, míg a bíróság kimondja a végleges ítéletet, mivel így az előadók, zenészek, színházi társulatok és civil szervezetek számára elérhetetlenné vált a város legnagyobb rendezvényterme.

Az ország több települése is hasonló problémával küzd. A városközpontokba épített kultúrpaloták állaga romlik, az önkormányzatoknak nincs lehetősége azokat javítatni és működtetni, mivel a volt kommunista szakszervezetek tulajdonában vannak, és azok jogutódlása nem tisztázott. Sepsiszentgyörgy esetében részben szerencsésnek mondható a helyzet, hiszen a telekkönyvi tulajdonos az állam, így a kormány rendelkezhet a tulajdonjog fölött.

Kimaradt?