Műsorkavalkád a Nagyváradi Szigligeti Színháznál

A Nagyváradi Szigligeti Színház közelebbi és távolabbi programjairól számolt be csütörtökön délelőtt Czvikker Katalin főigazgató, Szabó K. István a Szigligeti Társulat és Szőke Kavinszki András, a Lilliput Társulat művészeti igazgatója, valamint Sorbán Attila, a Holnapután Fesztivál szervezője.

A sajtótájékoztató sajnos gyászhírrel kezdődött: eltávozott az élők sorából Rácz Mari nagyváradi színművész, a neki szóló végtisztességet a színházban is megadják majd. 

Műsorokban gazdagon telik a nyár

Ami a nyári programokat illeti, augusztus 16–19 között Székesfehérváron rendezik meg Koronázási Ünnepi Játékok nevű rendezvénysorozatot, ennek keretében bemutatják a Szent László Koronázási Szertartásjátékot, váradi művészek, Dobos Imre színművész és a Nagyvárat Táncegyüttes táncosainak közreműködésével, és meginvitálták a váradi Szent László Római Katolikus Gimnázium kórusát is, számolt be Czvikker Katalin főigazgató.

A bihari megyeszékhelyen ezt követően augusztus 23-án, szombaton 16 órától a színház a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel és a Szent-László Gimnáziummal közösen családi napot szervez.  A katolikus püspöki palota kertjében megtartandó családi napon például óriásbábokat is láthatnak az érdeklődők, amelyek Szent László királyt és családtagjait szimbolizálják, és székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium diákkórusa is fellép majd.

A főigazgató említette az esztergomi bábtábort is, melyről Szőke Kavinszki András társulatvezető elmondta: augusztus 3–10. között mintegy hatvan gyermekkel vesznek részt a hagyományos táborban, melynek visszatérő meghívottai. A váradiak a debreceni Csokonai Színházzal, a Békéscsabai Jókai színházzal, a Miskolci Nemzeti Színházzal, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatával, és a debreceni Vojtina Bábszínházzal, a  miskolci Csodamalom bábszínházzal tartanak kapcsolatot.

Fesztiválok 2015-ben

Mint elhangzott, a fesztiválok évada is lesz a következő, megszervezik a Holnapután Fesztivált, Nemzetközi Tánc és Összművészeti Fesztivált tartanak és megrendezik a Fuxfesztivált is.

A Holnapután kapcsán Sorbán Attila elmondta, a tervek szerint 2015 április 15–19. között tartják meg, többek között Boka László irodalomtörténésznek, az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos igazgatójának, Széles Anna színművésznek, Miske László színművésznek, Máté Ottilia népdal és nótaénekesnek a meghívását is tervezik. Bölöni Réka bábprodukciókkal áll majd a közönség elé, Boros Zoltán pedig a romániai magyar televíziózással foglalkozik.

A Nemzetközi Tánc- és Összművészeti Fesztivált a Nagyvárad Táncegyüttes és Kulturpart.hu szervezi, számolt be Czvikker Katalin az alkotótáborban lévő Dimény Levente társulatvezető helyett. A tervek szerint a május 19–24. között megtartandó fesztiválra főiskolákat és társulatokat is meghívtak, lesznek konferenciák és műhelymunkák, balett- kortárs- és néptáncelőadások, emellett például a fotó, a film és a gasztronómia is teret kap, szokatlan helyszíneken is várják majd a közönséget.

A Fuxfesztiválról Szőke Kavinszi András elmondta: ezt 2015 októberére tervezik, lesz szabadprogram és verseny is, azést szeretnék, ha egy-egy napon át az erdélyi bábszínházak is bemutatkoznának, akár előadásokkal, akár kiállításokkal, az általuk választott módon.

Stúdióterem és társulatvezető-váltás

A tervezett stúdióelőadások kapcsán Czvikker Katalin elmondta: a nagyváradi Sonnenfeld-palotában módjukban áll egy stúdiótermet kialakítani, ezt a  tervek szerint idén próbateremnek használják, jövőtől pedig a közönséget is várják majd. Az épületben díszlet- és jelmezraktár is helyet kaphat, ami jelentősen megkönnyíti munkájukat, hiszen a palota nagyon közel van a színházhoz, nem a város végi raktárból kell szállítani folyamatosan a díszleteket.

Szabó K. István megerősítette azt a hírt, hogy január 1-től megválik a váradi társulattól, és szabadúszóként folytatja tovább, többek között Debrecenben és Nyíregyházán rendez majd, de Nagyváradra is visszatér rendezőként.

Változatos évadtervvel készülnek

A Szigligeti Színház nagyszínpadi, kamara- és stúdióelőadásokal egyaránt készül az évadra, és bérletes vendégjátékok is lesznek.

A nagyszínpadon Molnár Ferenc Liliom (külvárosi legenda), Kellér–Szenes–Horváth A szabin nők elrablása ás Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című darabjait mutatják be.

Stúdióelőadások: A hetedik lépcsőfok (r. alogh Attila: Parti Nagy Lajos–Darvas Ferenc: Ibusár (r. Szabó K. István), Álom(város)nézés – Ady Utca – Márai tér (r. Czajlik József). Firtos Edit egyéni estje F. E. vallomások címmel (szerkeszti Tasnádi Sáhy Péter) kamaraelőadásként lesz látható, az iskolaszínházi program keretében Shakespeare Rómeó és Júlia című darabját mutatják be majd a fiatalok.

A bérletes vendégjátékok a következők: Bertold Brecht–Kurt Weill Koldusopera (r. Babarczy László), Nancy Houston Iokaszté királyné (r. Gemza Péter), Sütő András Advent a Hargitán (r. Rubold Ödön).

Műsoron marad az elmúlt évadról A világcirkusz, a Godot-ra várva, a Szigligeti, a Hazatérés és Piaf et Ágnes címmel Gajai Ágnes önálló estje.

A Lilliput Társulat tervezett bemutatói: A helység kalapácsa (r. Bartal Kiss Rita), Diótörő (családi muscal – r. Tóth Tünde), Szent László csudatettei (r. Dió zoltán), A brémai muzsikusok (r. Rumi László). Műsoron marad a Lilliput és a Vojtina két közös előadása, a Tündérléptefű és a Genesis, és új előadást is készítenek közösen Két mese a hársfa alatt címmel (r. Vranyecz Artúr).

Vendégelőadások: A kiskakas gyémánt félkrajcárja (miskolci Csodamalom), Batu – Tá és Boldog képek (mindkettő a Vojtina előadása).

A Nagyvárad Táncegyüttes előadásai: Pomádé király új ruhája (r. Dimény Levente), Elektra )mozgásszínházi előadás –r. Győrfi Csaba), Betyárvilág – tánc a mindenkori Rózsa Sándorról).

 

Kimaradt?