Megszűnik egy romániai magyar napilap

A hétfői lapszám első oldalán mindössze pár mondatos hír adja az olvasók tudtára, hogy augusztus elsejétől megszűnik a Szatmári Magyar Hírlap. Az okokról a kiadó nem kívánt nyilatkozni a maszol.ro-nak, ám vélhetően anyagi természetűek.

Szatmár megye második magyar nyelvű napilapja kilenc éve alakult meg egy, a Szatmári Friss Újságtól levált csoport kezdeményezésére. Az induláshoz szükséges anyagi hátteret, a szerkesztőségi helyiséget az ismert szatmári vállalkozó, Szilágyi Ferenc biztosította. A kezdetekben még könyvkiadással is foglalkoztak, tucatnál több kötet jelent meg a Hírlap-könyvek sorozatban. Aztán pár év múlva jöttek a hírek, hogy Szilágyi csak nagy ráfizetéssel tudja fenntartani a lapot.

Három éve a vállalkozó eladta a Solpress kiadónak, amely Szatmáron és a szomszéd megyékben több újság tulajdonosa. Az elején úgy tűnt, hogy a Magyar Hírlap egy korszerűbb menedzseléssel, jobb marketing-tevékenységgel megkapaszkodik. A mostani bejelentés ezért derült égből villámcsapásként érte az olvasókat.

Kimaradt?