Nagyvárad nyáron sem hagyja cserben a színházimádókat

Nyári Színházi Fesztivált szerveznek Nagyváradon. Az Anna-napon kezdődő és több mint egy hónapig tartó eseménynek a Várszínház ad otthont.

Harmadik alkalommal szervezik meg a nagyváradi Várszínházban a Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivált. Annak részleteiről Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető igazgatója, Dobos László, a Mandala Dalszínház vezetője, Debreczeni Sándor szervező és Erőss Ádám, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) vezetője tájékoztatott.

A 3. Nyári Színházi Fesztivál július 26-án kezdődik, és augusztus 28-án fejeződik be, az előadások minden alkalommal 21 órától kezdődnek majd. Mint azt Szabó Ödön elmondta, bővült a kínálat, idén hat előadással lépnek fel a várbeli nyári Színházban a Mandalások. Egyeztetnek arról, hogy a váradi önkormányzat segítse a rendezvénysorozatot, a  Communitas alapítvány támogatását már elnyerték az előadások szervezéséhez, tette hozzá.

Dobos László, a Mandala Dalszínház vezetője ismertette az előadásokat és azt is elmondta, szeretnék, ha szorosabb kapcsolat is kialakulna, azért azok között, akik majd kitöltik az előadások előtt a kérdőíveket, kisorolnak ötször öt belépőt a szeptember első hétvégéjén tartandó, A csúnya lány című előadásukra, melyen Mikó Istvánt láthatja a nagyérdemű. Emellett belépést biztosítanak a  nyíregyházi állatkertbe és múzeumfaluba is.

A kínálat valóban gazdag, július 26-án, szombaton Presser–Sztevanovity közös darabja, A padlás látható, augusztus 2-án, szombaton Bencsik Imre–Straub Dezső darabja, a Nejcserés támadás, ebben többek között Gregor Bernadett, Nyertes Zsuzsa, Cseke Katinka, Gergely Róbert, Sáfár Anikó és Harsányi Gábor lép színpadra.

Augusztus 8-án, pénteken Pozsgai Zsolt Mozart szerelmei című darabját láthatják Kökényessy Ágival és Almási Sándorral. Augusztus 17-án Luigi Pirandello–Mikó István Vadmadár című előadása látható, Mikó Istvánnal, Rusz Milánnal és Suha Kálmánnal, augusztus 21-én, csütörtökön pedig nemzeti ünnepünk előtt tisztelegve az István, a király című rockoperát (Szörényi–Bródy) láthatják. István szerepében Varga Miklós, Koppány szerepében pedig Kalapács József lép a váradi közönség elé.

A nyári színházi évad augusztus 28-án, csütörtökön Ray Conney–John Chapman Kölcsönkérő, avagy helycserés támadás című bohózatával zárul.

Erőss Ádám, az NMD vezetője elmondta, hogy minél több fiatalt is igyekszenek bevonni a programokba, a jegyek-és bérletek egyik elárusítási helye ugyanis a diákszövetség Fekete Sas-palotabeli székhelye lesz. Mint Debreceni Sándor elmondta, július 16-tól kezdve az NMD-székhelyén 9–17 óra között, az ugyancsak Fekete Sas-palotában lévő RMDSZ-székházban 9–16 óra között, a nagyváradi Gekkó Pubban 17–1 óra között lehet jegyeket bérleteket vásárolni.

Egy bérlet 50 lejbe, egy jegy pedig 15 lejbe kerül majd, utóbbit elővételben és  helyszínen is ugyanannyiért vehetik meg az érdeklődők. Jegyeket és bérleteket ugyanakkor július 17-től kezdve öt Bihar megyei város, Nagyszalonta, Margitta, Érmihályfalva, Székelyhíd és Élesd RMDSZ-székházaiban is vásárolhatnak az érdeklődők a nyári színházi fesztivál előadásaira.

 

 

Kimaradt?