Túllőttek a célon a Dalai Láma, Iggy Pop és Lagerfeld torz képével

Az emberi jogi szervezet, az Amnesty International hivatalosan bocsánatot kért a híres amerikai zenésztől, Iggy Poptól, amiért engedély nélkül használta fel fotóját legutóbbi erőszak elleni kampányához.

A belga Amnesty International plakátjain Iggy Pop arca tele van vágásokkal és sebekkel, egyik szeme megdagadt. A kép mellett franciául egy idézetet olvashatunk, amelyben Iggy Justin Biebert a rock'n'roll jövőjének nevezi, alatta pedig a következő mottó áll: „Kínozz meg egy embert, és bármit kihúzhatsz belőle".

A figyelemfelkeltő kampányfotóval több probléma is felmerült: a belga szervezet nem kért engedélyt Iggy Poptól, hogy felhasználhassa arcképét, valamint a szájába adjon olyan mondatokat, amik nem hangzottak el.

Az Amnesty Internationalnek azóta hivatalosan is bocsánatot kellett kérnie, valamint egy tisztázó nyilatkozatot is kiadtak, amelyben elnézést kérnek, hogy a zenész által nem használt mondatokat idéztek tőle. A bocsánatkérő közleményt Iggy Pop kedden saját Twitter-oldalára is kitette.

„A kampány célja, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a kínzás használatára" - írják közleményükben. „A kutatások alapján, sokak szerint a kínzás bizonyos esetekben hasznos lehet: az emberek több mint 36%-a elfogadottnak tartja a kínzást egyes alkalmakkor. Azért használtunk provokatív képeket és kijelentéseket, hogy felhívjuk a nyilvánosság figyelmét erre a tarthatatlan állapotra. Szeretnénk tisztázni, hogy az Iggy Popnak tulajdonított kijelentés, miszerint Justin Biebert a rock and roll jövőjének nevezi, nem Iggy Pop személyes véleménye, hanem a kampány kreatív létrehozóinak ironikusnak szánt mondata."

Az emberi jogi szervezet ugyanebből a kampányból a Dalai láma fotóját is eltávolította, miután rájöttek, hogy „bizonyos körökben komoly fenntartásokkal fogadták a képet." A plakáton azt mondatják az összevert arcú vallási vezetővel: "Akinek 50 éves korára nincs egy Rolexe, az elrontotta az életét."

Kimaradt?