Nappal is Múzeumok Éjszakája Gyergyószentmiklóson

Második alkalommal kapcsolódik bele a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatba a Tarisznyás Márton Múzeum. Hirtelen ötlettől vezérelve a múzeum vezetősége úgy döntött, nem csupán estére és éjszakára, de a nap java részére szervez rendezvényt. Így kapcsolódott össze a fehér éjszakával az első alkalommal rendezett Esztena fesztivál, ami szintén hiánypótló a Gyergyói-medencében.  

Pezseg az élet a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban: sajtot, ordát készítenek a pásztorok, üvecs tokánnyal, túrós puliszkával, frissen készített tejtermékkel kínálgatják a látogatókat. Közben csengő gyerekhangok éneklik a gyergyói népdalokat, székelyföldi kézművesek kínálják portékáikat. Az est leszálltával a múzeumok fehér éjszakája jut főszerephez: koncertekkel, táncházzal, az ünnephez kötődő szokásokkal köszönthetik a résztvevők az év legrövidebb éjszakáját.

Mindeniken kevés alvást kívánunk!

Nyugaton már hagyománya van, Erdélyben nemrég jutott szóhoz az év legrövidebb éjszakája és az ehhez kapcsolódó kulturális hagyomány, hiszen már egyre több városban szervezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Június közepén Hargita Megye Tanácsa és a Communitas eldöntötte, hogy támogatja a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot, így ezt a gyergyószentmiklósi múzeum vezetősége sem utasította vissza: sebtében nekiláttak a programok szervezéséhez, mi több, nem csak éjszakára, de egész napot betöltő programajánlóval jelentkeztek.

Így került sor első alkalommal, ám hagyományteremtő jelleggel az Esztena fesztiválra, a város közigazgatási területén működő kilenc esztena részvételével: a juh- és esztenaszagtól kezdve a sajt, ordakészítésig, az üvecstokánytól a pásztormódra készített túrós puliszkáig, a zsendicétől a bálmosig minden megtalálható a múzeum kertjében. „Úgy értékeltük, mindenképpen feladatunk feleleveníteni egy olyan letűnt mesterséget, egy olyan kultúrát előtérbe helyezni, mely iránt évről évre egyre kevesebb érdeklődés van. Gyergyószentmiklós múltját tekintve nagyon erős érdekeltsége volt a gazdatársadalomnak, ám mivel ez elveszőben van, érdemes gondot fordítani a megtartására”, fogalmazott Csergő Tibor múzeumigazgató.

A fesztivál a Gyergyói-medence gazdáinak szakmai jelleget is kölcsönös, hiszen fórumot is tartottak Márton István, a Vidékfejlesztési Közösségközti Fejlesztési Társulás igazgatója, Csavar Zsolt, a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) képviselője, Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója és Salló Szilárd, néprajzkutató részvételével.

Tarolnak a kiállítások a múzeumban

Állandó kiállítások, időszakos tárlatok,múzeumpedagógiai foglalkozás, mesemúzeum, interaktív kiállítások, valamint különböző rendezvények hangolják kreatívvá a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum látogatóinak leghosszabb napját. A gyerekek számára kézműves foglalkozások, népi gyermekjátékok, drámapedagógiai foglalkozás, valamint rendhagyó tárlatvezetések teszik különlegessé ezt a napot. Ásvány-, antropológiai-, néprajzi kiállítás lesz rendhagyó módon, éjfél előtt egy órával pedig sor kerül A Nagy Tárlatvezetés című múzeumlátogatásra, Köllő Miklós műépítész vezetésével.

Fehérben ünnepelnek a fehér éjszakán

Nyugaton már ismert programnak számít a White Night, ám nálunk is lehet már barátkozni vele: ma éjszaka fehérbe öltözötten várnak minden látogatót a múzeum kertjébe, ahol éjszakai fehér lakomára hívják a látogatókat. A lakoma természetesen bulis hangulatban zajlik: a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company, valamint a székelyderzsi születésű István Ildikó és barátai szolgáltatják a zenét az estéhez. A múzeum addigra előkészíti a hófehér díszletet, a résztvevők pedig „ha jössztök lesztek s ha hoztok esztek” alapon vehetnek részt a lakomán. Ha valaki netán üres kosárral érkezne, annak is lesz majd harapnivalója, amit a büfésektől vásárolhat majd meg. Fehér terítékek, fehér gyertyák, fehér abroszok és fehérbe öltözött emberek ünnepelhetik így a Nap győzelmét a sötétség felett.

A Tarisznyás Márton Múzeumot évente négyezren-hatezren látogatják, idén májusig 2814 fizetős látogatót számlált az intézmény: 380-an januárban-februárban, 741-en márciusban, 1271-en áprilisban, 422-en májusban. Az intézményt nyáron hétköznapokon hétfő kivételével naponta 9:00-17:00 óra között, szombat-vasárnap 10:00 - 17:00 óra között lehet látogatni. A téli nyitvatartási program szerint kedd és péntek között naponta 9:00-17:00 óra között tart nyitva, hétvégén zárva van. 

Kimaradt?