Százötven pályamű érkezett a székelyudvarhelyi dráMÁzat-ra

Százötven pályamű érkezett többnyire a Kárpát-medencéből a dráMÁzat II. nevű drámapályázatra - közölte hétfőn a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A székelyudvarhelyi színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara által közösen meghirdetett drámaíró verseny május végén zárult.

Összesen 150 pályamű érkezett többnyire Magyarországról és Romániából, de ukrajnai, szlovákiai és nagy-britanniai pályaműveket is kaptak a szervezők. A Debüt elnevezésű pályázatra 82 magyar nyelvű pályamű érkezett olyan szerzőktől, akiknek színműveit eddig soha nem mutatták be, és kiadásban sem jelent meg soha drámájuk.

A legjobbnak ítélt művet a tervek szerint a Szigligeti Színház tűzi műsorra a következő évadban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem egyik rendező szakos diákjának rendezésében.

A dráMAíró címmel meghirdetett pályázatra 35 magyar nyelven írt, szintén ki nem adott és színpadon soha nem játszott dráma érkezett olyan magánszemélyek részéről, akiknek megjelentek már nyomtatásban más színműveik, vagy bemutatták színpadon valamelyik alkotásukat. A draMAutor című pályázatra 33 román nyelvű drámát küldtek be.

Utóbbi két kategóriában a legjobbnak ítélt alkotásokat a pályázatot kiíró színházak a 2015-2016-os, vagy az azt követő évadban mutatják be. A szervezők várhatóan szeptemberben hirdetnek eredményt.

Kimaradt?