Filmtettfeszt: magyar filmnapok már négy városban

Idén már négy városban szervezi meg a Filmtett erdélyi filmes portál a Magyar Filmnapokat, közismertebb nevén a Filmtettfeszt-et: Kolozsvárhoz és Nagyváradhoz most Székelyudvarhely és Nagyszeben is csatlakozik.

A 12. Filmtettfeszt Kolozsváron október 4-e és 7-e között, három helyszínen zajlik majd: a Győzelem moziban, az Insomnia kávéházban és a Sapientia EMTE Óváry-termében. A további három városban - a nagyváradi Moszkva kávézóban, a székelyudvarhelyi városi könyvtárban és a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központban – egy napos lesz a rendezvény: szombaton, október 6-án láthatja a közönség válogatást az animációs-, kisjáték-, dokumentumfilmekből, valamint néhányat az egész estés játékfilmekből is.

Csütörtökön, október 4-én (a fesztivál életében premierként) Sárga Csikó díjban részesítenek egy meghívottat. "A Sárga Csikó Díj egy életműdíj, amit a Filmtett Egyesület idén hozott létre. Honorálni szeretnénk valamilyen jelképes formában azokat a filmes szakembereket, akik sokat tettek az erdélyi filmgyártásért az elmúlt években. Az elsőt Durst György producer kapja, aki számos erdélyi kisjátékfilmnek és dokumentumfilmnek egyengette az útját" – nyilatkozta a maszol.ro-nak Buzogány Klára szervező, a Filmtett főszerkesztője.filmtettfeszt-2012-fejlec

A Filmtettfeszten bemutatásra kerülő alkotásokat a szervezők rendszeresen a budapesti Filmszemlén válogatják ki, még februárban – tudtuk meg Jakab-Benke Nándor szervezőtől. A válogatáskor a Filmtettesek preferenciája is szempont, de az is, hogy melyek a díjazott alkotások a szemlén. "Amelyik filmben erdélyi színész játszik vagy erdélyi helyszínen forgatták, azt kiemelten fontosnak tartjuk bemutatni itthon. Ilyen például idén Bergendy Péter A vizsga című nagyjátékfilmje, amelyben Dimény Áron játszik" – mondta maszol.ro-nak Jakab-Benke Nándor.

A szervezők azt ígérik: a vetítések után több alkotóval is alkalma lesz találkozni a közönségnek, meghívták és várják például Török Ferencet, Kincses Rékát, Sipos Józsefet, Novák Emilt, és természetesen nagyon számítanak a filmekben játszó kolozsvári színészek jelenlétére.

Izgalmasnak ígérkezik a kerekasztal-beszélgetés is két forgatókönyvíróval: Köbli Norberttel (A vizsga) és Rácz Erzsébettel (Szülőföld, szex és más kellemetlenségek) Zágoni Balázs beszélget majd a Sapientia EMTE Óváry-termében október 6-án délelőtt 11 órakor.

A fesztivál egyik fő attrakciója Kincses Réka marosvásárhelyi rendező Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című nagyjátékfilmje, amelyet abszolút erdélyi premierként mutatnak be a Filmtettfeszt keretén belül, és amelyben a Kolozsvári Állami Magyar Színház két neves színésze is játszik: Bogdán Zsolt és Péter Hilda.

A 12. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok részletes programja itt tanulmányozható.

Kimaradt?