„Szerencsés 13-as” jegyében kezdődött a TIFF

Megkezdődött péntek este Románia legnagyobb filmfesztiválja, a TIFF tizenharmadik kiadása Kolozsváron. A rossz idő miatt a hagyományosan szabadtéri nyitóünnepség és -vetítés ezúttal két fedett térben zajlott, a Diákművelődési Házban és a Florin Piersic moziban. A fesztivál „atyja”, Tudor Giurgiu szerint azonban ennek semmi köze a 13-as számhoz.

Már napok óta tudni lehetett, hogy csapnivaló idő várható a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nyitógálájára, a rajongók mégis az utolsó percig reménykedtek, hogy az előző évekhez hasonlóan sikerül mégis a Főtéren, szabad ég alatt megkezdeni a tíznapos rendezvénysorozatot. Délben aztán jött a hír: az ünnepélyes kezdővetítés két helyszínen lesz, a Béke téri Studházban és a Florin Piersic moziban.

Az örök optimista Tudor Giurgiu fesztiváligazgató nem szívta túlságosan mellre a dolgot. „A fázósabb nézők úgyis mindig panaszkodnak a hidegre a szabadtéri megnyitókon. Itt legalább meleg van” – mondta talpig fehérben a Studház (Diákművelődési Ház) színpadán, és még derűsen hozzátette: egyáltalán nem babonás, és rá se ránt a 13-ik kiadást megelőző baljóslatokra.

A TIFF kreatív csapata persze nem lenne az, aki, ha nem játszott volna rá a 13-as számra: egy külön reklámfilmet szenteltek neki, felvonultatva benne minden elképzelhető babonát, ami a fáradt szervezői fejekben megfordulhatott. Nyitott esernyők a szobában, fekete macska, földre borított só, létra – ez ellen már csak a visszáján felvett póló segít!

A rossz időt leszámítva a megnyitó az előző évekhez képest színesebbre és pörgősebbre sikerült, sok vetítéssel és azzal az üzenettel, hogy a tizenharmadik kiadásához érkezett TIFF-nek már jócskán van mit felmutatnia a szociális érzékenység és a kultúramentés terén is. Mint ismeretes, az előző évek során igyekeztek bevonni a periférián élő kolozsváriakat, külön programot szerveztek a Pata-réti szeméttelepen élő gyerekeknek, voltak vakoknak szóló speciális vetítések és folytathatnánk a sort.

A filmfesztivál szervezői most megint nagyot gondoltak: elindították a Mentsétek meg a mozit! programot. „Románia városainak 78%-ában nincs már filmszínház, nagyon sok mai gyerek soha nem látott még mozitermet” – érvelt Giurgiu, aki a kolozsvári Filmraktár egykori dolgozói közül is színpadra szólított négy hölgyet, miután vicces-megható rövidfilmet játszottak be a haldokló filmszínházakról és azok egykori alkalmazottairól. Giurgiuék első körben a kolozsvári Filmraktár ma már romos épületét akarják felújítani és visszaadni a közösségnek.

A közönséget Emil Boc polgármester és Mihai Chirilov művészeti igazgató is köszöntötte, és természetesen nem maradhatott el a szponzorok és támogatók felsorolása sem. Külön említést és tapsot kapott Kelemen Hunor kulturális miniszter, aki – Tudor Giurgiu szavai szerint – „kiverekedte”, hogy a fesztivál megkapja a szükséges anyagi támogatást. „Nem köszönöm viszont azoknak a cégvezetőknek, akik idén megvonták tőlünk a finanszírozást, arra hivatkozva, hogy ebből semmi profitjuk nem származik – de azért felhívtak, hogy meghívót kérjenek…” – tette hozzá a fesztiváligazgató.

A TIFF idén is közel 200 filmcsemegét kínál, a programfüzetek most is az áttekinthetőség és precizitás szabványai szerint készültek és csak az nem botlik beléjük, aki csukott szemmel járkál a városban. A fesztivált péntek este Stephen Frears Philomena című filmje nyitotta, Judy Dench és Steve Coogan főszereplésével. Az alkotást Mihai Chirilov szerint nem fogják adni a romániai mozikban, ezért is kiváltságosnak érezhette magát a kolozsvári közönség, hogy filmszínházban megnézhette a sokszorosan díjra jelölt (és némelyek által egyházellenesnek titulált) filmet.

A TIFF-ről mindent meg lehet tudni itt, vagy a város számos pontján található programfüzetekből, illetve a naponta megjelenő, AperiTIFF címet viselő fesztiválújságból. 

Kimaradt?