Képzőművészeti tárlat nyílt a Bernády Házban (GALÉRIA)

A Barabás Miklós Céh Maros megyei csoportjának kiállítása látogatható a Bernády Házban. A tárlaton 24 képzőművész alkotása tekinthető meg.

Ilyen még nem volt – hangsúlyozta Nagy Miklós Kund a tárlatnyitón –, hogy csak Maros megyeiek állítsanak ki, festők, szobrászok és grafikusok. A képzőművészetet ma már Marosvásárhelyen nem csak középiskolában, a sok tehetséges alkotót adó Művészeti Líceumban oktatják – folytatta a tárlat méltatója, de egyetemen is, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem díszlettervezői szakán.

A  Barabás Miklós Céh 1929-ben alakult az Erdélyi Helikon íróinak védnökségével. A célok között szerepelt a műpártolás, az egyesület tagjainak erkölcsi és anyagi támogatása, rendszeres tárlatok szervezése, kapcsolattartás az erdélyi román és szász képzőművészekkel valamint egy állandó műcsarnok felépítése Kolozsváron. Az első nagy kihelyezett közgyűlését Marosvásárhelyen tartotta, illetve azt követően is több kihelyezett gyűlésnek adott otthont a város, ahol két nagy kiállításra is sor került: 1943-ban és a megszűnése előtti nagy tárlatra 1944-ben. A rendeszerváltás után 1994-ben alakult újjá a céh.

A Bernády Házban látható kiállítás válogatás a Maros megyei festő- és szobrászművészek alkotásaiból, a grafika ellenben mostoha helyzetben van – hívta fel a figyelmet Nagy Miklós Kund. A falakon többek közt Haller József, Major Gizella, Kákonyi Csilla, Bandi Kati, Barabás Éva, Kuti Dénes művel láthatók, a tartókon pedig Gyarmathy János, Kiss Levente Bálint Károly, Sántha Csaba, Bocskai Vince kisplasztikái.

Kimaradt?