Kelemen Hunor: ezer éves értékeink tesznek bennünket erőssé

„Habár a dokumentumfilm a második világháborúról készült, 2014-ben arra emlékezünk, hogy száz évvel ezelőtt tört ki az első világháború, ami fájdalmas emlékként vonult be a magyarság kollektív emlékezetébe. Ez volt az első világégés, amikor milliók haltak meg a hazáért. Mert a katona mindig a hazájáért harcol, hazafiként vesz részt a csatában. A magyar katonák pedig, mindkét világháborúban, tudásuk és erejük legjavát adták” – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes pénteken este Gyergyóremetén, a Kereszthegy című dokumentumfilm bemutatóján.

A játékfilmes elemekkel tűzdelt alkotás a második világháborúban harcoló magyar katonák gyergyó-vidéki csatáiról szól, akik, Illésfalvi Péter, történész elmondása szerint, példaértékűen álltak helyt, a reménytelenségben is vállalva a küzdelmet.

A vetítést a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület katonadalai nyitották meg, ezt követően beszélt Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, miniszterelnök-helyettes a XX. század legjelentősebb történelmi eseményeiről: az első és második világháborúról, és azok tanulságairól.

A XX. század közepén két világháborún volt túl a magyarság, két világégés után kellett talpra állnia a nemzetnek. Kelemen Hunor beszédében hangsúlyozta: az a tény, hogy a magyarság nemzeti közösségként túlélte a világháborúk után következő nehéz időszakot, és képes volt megmaradni a kommunizmusban is, annak tulajdonítható, hogy azok az értékek, amelyek erőssé tettek bennünket ezer év alatt, beépültek kultúránkba.

„A második világháború után, amikor Nyugaton felismerték, hogy a háború nem hoz megoldást, biztonságot, jólétet, békét a nemzetek számára, olyan konstrukciót találtak ki, amelyből kimaradt Magyarország és Románia is: ez volt a Szén- és Acélközösség. Ebből alakult ki hosszú éveken keresztül az Európai Unió, amely a második világháború után elhozta az európai nemzetek számára azt, amire vágytak. Ma az a kérdés, hogy tanultunk-e mi, közéleti emberek az elmúlt évszázad rossz döntéseiből, és megtudjuk-e fogalmazni a konklúziókat, amelyek biztosítani tudják az erdélyi magyar emberek számára nemzeti identitásuk megőrzését, a békét, a biztonságot és a javuló életfeltételeket” - hangsúlyozta az RMDSZ elnöke, hozzátéve, tovább kell mennünk az úton, szülőföldünkön, és meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy megőrizzük képviseletünket az Európai Unióban.

„Május 25-én saját sorsunkról döntünk, a választásnak pedig nagy a tétje: vagy bejutunk az Európai Parlamentbe, és használhatjuk az Európai Unió által biztosított eszközöket is közösségünk védelmében, vagy nem tudunk képviselőket küldeni Brüsszelbe, és ezáltal meggyengül az erőnk Romániában is. Azt már ezer éve eldöntöttük, hogy Európához akarunk tartozni – ezt a döntést kell megerősítenünk május 25-én” – emelte ki Kelemen Hunor.

„Akármilyen közhelyes is hangzik: többszörös öröm ma együtt lenni, hiszen Gyergyóremete is részese lehet ennek a filmnek, a film révén pedig történelmünk egy részének. A dokumentumfilm létrejötte is azt mutatja, hogy, ha lassabban is, mint szeretnénk, haladunk előre minden vonatkozásban” - fogalmazott a filmbemutatón Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere,

A dokumentumfilm bemutatóját követően emléklapokat adtak át a film alkotóinak, illetve a 21-es Határvadászoknál szolgált háborús veteránoknak. A Kereszthegy című dokumentumfilmet a Zrínyi Katonai Filmstúdió készítette a magyar királyi 65. székely honvéd határvadász csoport történetéről, a filmet május 10-én Csíkszeredában, május 11-én pedig Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is bemutatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?