Lehet-e sikeres egy erdélyi magyar zenekar?

Mi motiválja zenélésre az erdélyi magyar együtteseket? Hogyan tudnak túlélni? Lehet-e pénzt keresni az zenével? Milyen út vezet az alakulástól a népszerűségig? Ezekre a kérdésekre ad választ a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company, mely méltán mondhatja magát Erdély jelenlegi legnépszerűbb amatőr zenekarának.

Bagossy Brothers Company: egy együttes, mely még ezután ünnepli egyéves születésnapját, mégis letett már ezt-azt az asztalra. Legnépszerűbb daluk, az Add vissza a játékom című hamarosan eléri a harmincezres nézettséget a YouTube videómegosztón, és négy olyan daluk is van, mely meghaladta a tízezres nézettségi számot.

A gyergyószentmiklósi öttagú Bagossy Brothers Company indie/alternatív/folk zenei stílusokat ötvöző zenekar. 2013 májusában alakult, tagjai azonban több éve zenéltek együtt más formációkban. A mostani felállás, az előző évek tapasztalatai alapján kialakult és újragondolt zenei irányvonal eredménye. A saját szerzemények népszerű fogadtatása arra ösztönözte a zenekar tagjait, hogy több figyelmet fordítsanak a saját produkciókra.

Egy év alatt több mint ötven fellépésük volt, eleinte csak Gyergyószentmiklóson, majd a Gyergyói-medencében, később terjeszkedtek Székelyföld, majd Erdély irányába. Ismeri már őket Csíkszereda, Székelyudvarhely, Maroshévíz, Borszék, Sepsiszentgyörgy, Vásárhely, Kolozsvár és hamarosan Magyarországon is bemutatkoznak a Művészetek Völgyében.

A koncertek mellett a rádiók is népszerűsítik dalaikat: Felvidéken, Szabadkán, a Petőfi Rádióban és Erdélyben 12 rádióban hallhatóak a dalaik rendszeresen. Saját készítésű saját kislemezük is megjelent már, hét saját dallal, ám igazi nagylemezt is terveznek. Céljuk, hogy minél több saját dal kerüljön a repertoárba, a feldolgozások pedig igényesen kivitelezett, amolyan „ BBC-s” hangulatúak legyenek.

Magyarul éneklőként is az élen

A szakmai sikerek nagyon fontosak az együttesek életében. A Bagossy Brothers Company (BBC) legutóbbi eredménye második hely egy olyan versenyen, ahol gyakorlatilag ők voltak az egyetlen magyarul éneklő együttes. Ez a híres kolozsvári Rock Battle verseny volt, ahol a rockzene akkusztikus hangszerelésben való megszólaltatása volt a kihívás és a feltétel.

Hat héten át 17 zenekar versenyzett a szakmai zsűri és a hallgatóság kegyeiért, míg végül heten kerültek a döntőbe, köztük a gyergyói együttes is. „Mivel csakis saját dalokat lehetett játszani, ez jelentősen determinálta az előadás nyelvét, hiszen nekünk magyar dalaink vannak, azonban ez egyáltalán nem volt hátrány, sőt. Az egyik zsűri tag meg is köszönte a közönségnek, hogy ennyire nyitottak voltak és a második helyet szavazták meg nekünk. Szakmai szempontból is nagyon értékes volt számunkra ez a helyezés, nagyon motivált minket” – mondta a maszol-roának Tatár Attila, az együttes egyik tagja.

Rögös út a sikerig

Mint megtudtuk, könnyen megy a zeneszerzés, hangszerelés, előadás a zenésznek, ám annál nehezebb a zenekar menedzselése. Pedig a sikerhez, a népszerűséghez ez a munka is elengedhetetlen, véli a szervezési kérdések menedzselését is felvállaló Tatár.

„Az elején volt nagyon nehéz dolgunk, amikor még senki sem ismert minket. Elküldtük a bemutatkozó dalainkat a kluboknak, és mivel jó bulik voltak, ezért nagyon keresettek lettünk, egyre többen igényelték az együttest, kétszáz fős teret is betöltöttünk saját koncerttel. Most már szinte hetente jönnek be felkérések, nagyon telített a koncertprogramunk” – számolt be az együttes életéről a gitáros.

Egyelőre csak zsebpénz

Mivel a magyar zenei piac korlátozottabb, korlátozottak az erdélyi magyar zenekarok lehetőségeinek az anyagi keretei is. Bár mindenki arra a szintre szeretne eljutni, hogy legyen egy rendes gázsija, amiből egészen jól el lehet éldegélni, erre a szintre fel kell nőni, legalábbis ezt mutatja a realitás – mondták a zenekar tagjai.

Szerintük ennek egyik alapfeltétele az is, hogy Magyarországon legyenek nagyon ismertek, és bár nem erre hajtanak, nem az a cél, hogy nagy sztárok legyenek, ez az útja a sikernek, ha a zenélésből akarnak megélni. „A dalaink nézettségét tekintve mondhatjuk, hogy zenei történelmet is írunk, bár nem ez a cél. Reméljük, hogy végre lesz egy olyan Erdélyi magyar zenekar, mely a határon túl is megállja a helyét, mert eddig igazából még egynek sem sikerült” – tekint reménykedve a jövőbe Tatár Attila.

A zenekar nevét a Bagossy testvérpár - Bagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál) - családneve ihlette, hozzájuk csatlakoztak zenésztársaik, Bartis Szilárd (dobok), Tatár Attila (gitárok, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmónika, billentyűk). 2013 decemberében elkészült a zenekar Ha rólad szólna című, első kislemeze, amely hét saját, magyar nyelvű produkciót tartalmaz.

 

 

Kimaradt?