Kultúrpatikában főzik ki a Kolozsvári Magyar Napokat

Új helyszínen, a Kolozsvár első patikájának egykor otthont adó Hintz-házban folyik a Magyar Napok szervezése, a Kincses Kolozsvár Egyesület ugyanis az ingatlan örököseinek köszönhetően márciustól ebbe a patinás épületbe költözött. Az immár ötödik kiadásához érkező Kolozsvári Magyar Napok (KMN) szervezőcsapata reméli, hogy a „stratégiailag” is nagyon jó helyen (a Főtér északkeleti sarkán) álló új rezidencia idővel egész évben működő kultúrpatikává növi ki magát – mondta Gergely Balázs a szervezők szerdai sajtótájékoztatóján.

A Kolozsvári Magyar Napok idén már nyolc napon át tartja lázban a kincses város lakóit és vendégeit, augusztus 17-én kezdődik és 24-én este zárul. Jelszava: - Óperencián innen és túl – arra utal: a valóság és a mese határán mozog, ahogyan öt év alatt sikerült ezt a magyar rendezvényt megvalósítani és hatalmas, jól működő gépezetté fejleszteni. „Reméljük, a mese végén elégedettek lesznek a mese főhősei is és olvasói is” – tette hozzá a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke.

A rendezvény egyik kiemelkedő eseménye lesz az MR Szimfonik Live koncertje, amely a magyar közmédiával kötött támogatási megállapodás révén jöhet létre. Galambos István, az MTVA vezérigazgató-helyettese azt mondta: a produkció első ízben mozdul ki Budapestről, a kolozsvári koncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara mellett a Pannónia Allstars Ska Orchestra (PASO), Péterfy Bori, a Heaven Steet Seven és az Irie Maffia lép majd fel. Az MTVA ugyanakkor sajtófotó-kiállítással, az archívumban őrzött gyermekfilmek levetítésével is készül a Kolozsvári Magyar Napokra, mondta a vezérigazgató-helyettes.

A kolozsvári városvezetés az elmúlt három évben látványosan növelte a KMN-re szánt finanszírozási összeget, tudtuk meg Horváth Anna alpolgármestertől. 2012- még csak 40 ezer, tavaly 80 ezer, idén pedig már 130 ezer lejt különítettek el a városi költségvetésből az augusztusi rendezvényfolyamra. Az utóbbi évek kommunikációjának egyik nagy eredménye egyébként, hogy a helyi tanács román ajkú politikusai is pozitívan viszonyulnak a Kolozsvári Magyar Napokhoz.

A program szerkezete nem sokban változik, hisz az nagyon jól működött az előző években is, minden korosztály és társadalmi csoport igényeit szem előtt tartva. Újítás viszont, hogy színházi miniévaddal gazdagítják a kulturális kínálatot, sikerült ugyanis elviekben megállapodni a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezetőségével – árulta el Szabó Lilla programfelelős.

Megmarad a főtéri és Farkas utcai színpad, az utca végén álló református templom és Romkert viszont ezúttal kikerül a zsibongásból, az ősi gótikus épület ugyanis felújítás alatt áll. Szeretnék viszont bevonni a színhelyek sorába a város legrégebbi épületét, a kolozsmonostori Kálvária-templomot, valamint a modern művészetek új bölcsőjét, az Ecsetgyárat – jelentette ki Gergely Balázs.  

Sánta Levente fesztiváligazgató a Nagyszínpad műsortervét ismertette: eszerint 18-án rockkoncert-maraton, 19-én Tamás Gábor-est, 20-án néptánc-gála, 21-én Kiscsillag és Quimby koncert van a kultúrpatikusok „receptjén”.

22-én kerül sor az MR Szimfonik Live már említett nagyszabású hangversenyére. 23-a szintén kihagyhatatlannak ígérkezik, ugyanis az Illés tagjai – Szörényi Szabolcs és Levente valamint Bródy János – adnak koncertet olyan meghívott zenészekkel, mint Feke Pál (aki a tavalyi István, a királyban a címszerepet alakította), Csobot Adél, Baricz Gergő, Vastag Csaba és Vastag Tamás.

24-én, a záróesten pedig az ExperiDance Ezeregy év című, rendkívül látványos táncelőadását láthatjuk, amely a magyar történelem évszázadait mutatja be a honfoglalástól napjainkig.

A szervezők hangsúlyozták: kulturális eseményekkel szeretnének tisztelegni azok előtt a népcsoportok előtt, akikkel évszázadok óta együtt élünk Kolozsváron. A felkérések már megtörténtek, a Zsidó Hitközségtől már meg is érkezett a pozitív válasz, így zsidó tematikájú színházi előadás, irodalmi rendezvény és képzőművészeti tárlat is várható a programpontok között.

A Kolozsvári Magyar Napok nyomtatott programfüzete hagyományos két nyelven – magyarul és románul – található meg a rendezvény első napjától, addig is érdemes el-ellátogatni a KMN honlapjára és facebook-oldalára, ahol első kézből követhető a program alakulása. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?