Portállá lépett elő a Campus diákújság

Diákportált indít a Campus, a Kolozsváron tanuló diákok lapja, amely eddig csak hetente, nyomtatásban, a Szabadság napilap mellékleteként volt elérhető. A campus.szabadsag.ro csapata már igazi szerkesztőség ismérveit mutatja: az eddigi 4 állandó szerkesztő helyett most 15-20 ember dolgozik a portálon, amely számos rovatával – és a megfelelő rovatszerkesztőkkel – igyekszik kiszolgálni az egyre népesebb magyar diáktársadalmat. Minderről sajtótájékoztatón számoltak be a kezdeményezők a BBTE Politika- Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának épületében, ismertebb nevén a Citromban.

A Campus a kezdetektől, vagyis közel 25 éve a Szabadság napilap része, együtt fejlődött, újult meg a kolozsvári magyarok nyomtatott napilapjával, mégis sikerült kivívnia magának stílusában és szellemiségében bizonyos függetlenséget – mondta Újvári Ildikó. A Szabadság főszerkesztője felidézte a diáklap „hőskorát”, amikor Balló Áron, Horváth István, Magyari Tivadar, Könczey Elemér szerkesztették azt.

A portál megjelenése nem jelenti a nyomtatott lap végét – hangsúlyozták a szerkesztők. A Campus nyomtatott formája továbbra is meg fog jelenni a Szabadság mellékleteként hetente, két oldalon. A campus.szabadsag.ro viszont naponta frissül majd, és erre nagy szükség is van, hisz a kolozsvári köz- és diákélet annyira bővelkedik eseményekben, hogy a heti két papíroldalon annak csak töredékéről tudnak említést tenni.

A Campus és a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) között mindig is szoros volt az együttműködés, valójában a diáklap a kapocs szerepét töltötte be a Kolozsváron tanuló egyetemisták és a – Szabadság napilapot olvasó - kolozsvári lakosok között. Ezt a hídszerepet erősíti a most induló portál, hisz a legtöbb diák ma már csak képernyőn olvas újságot, mondta Rés Konrád, a KMDSZ elnöke. A Campus egyébként a szerdán kezdődő KMDSZ-diáknapok fő médiapartnere.

Nagy Kinga, a campus.szabadsag.ro szerkesztője arról beszélt: felhasználóbarát felületet akartak létrehozni, ahonnan a fiatal olvasó könnyen és gyorsan tájékozódhat az őt érintő dolgokról. Ezért minden témacsoportért külön szerkesztő felel, aki naponta tölt fel új anyagokat a saját rovatába: a Mifolyikitt az aktuális és közéleti kérdésekkel, a Kultúrhaus a város művelődési életével, a Tudomány a technológiai fejlesztésekkel, IT újdonságokkal, az Ajánló a szórakozási lehetőségekkel és minőségi időtöltéssel, a Sportszelet pedig természetesen a sporteseményekkel foglalkozik majd. A nyomtatott Campusból átörökítik a véleménynyilvánításnak teret adó Bezzeg rovatot, és lesz problémamegoldó rovat is, Kérem a következőt! címmel.

Nem elég a naponta frissülő on-line felület, az új Campusos csapat még egy nagy fába vágta a fejszéjét: az amerikai What’s my line? című műsor mintájára önálló televíziós vetélkedőt rendeznek Campus show névvel. A játék teljes megszervezését, előkészítését, operatőri, vágási, rendezői és műsorvezetői feladatait is a diákok látják el Stanik Bence vezetésével.

A játék lényege, hogy 8 bekötött szemű versenyzőnek ki kell találnia a vele szemben ülő kolozsvári „celeb” kilétét úgy, hogy csak  igen-nem kérdéseket szabad feltennie. A mintegy 40 tagú közönséget szintén bevonják a játékba, ezért aki szeretne részt venni, mielőbb jelentkezzen a portál facebook-oldalán (jelentkezési határidő május 18). Az adást május 28-án rögzítik Junkyard Pubban, a nyertes egy belépőt kap Electric Castle fesztiválra.

A videó megtekinthető majd a campus.szabadsag.ro oldalon, de ha az Erdélyi Magyar Televízió adásképesnek tartja, akkor műsoridőt biztosít a 26 perces show számára – vázolta fel a perspektívákat Stanik Bence. Kristály Beáta projektfelelős hozzátette: a nyolc ismert kolozsvári „celeb” bevonásával azt a célt is szem előtt tartják, hogy a városban tanuló egyetemistákkal jobban megismertessék a kolozsvári magyar kulturális- és közélet irányadó személyiségeit.

 

Kimaradt?