Már készülnek az idei Vásárhelyi Forgatagra

Augusztus 27-31. között kerül sor az idei, a második Vásárhelyi Forgatagra, amelynek terveiről kedd délután sajtótájékoztatón beszéltek a szervezők.

Soós Zoltán és Portik Vilmos mellett jelen volt a Kultúrpalota Tükörtermében Sebestyén Aba, a fesztivál művészeti igazgatója is, aki úgy fogalmazott, hogy kivételes helyzetben van, mivel megtisztelőnek érzi a feladatot, ugyanakkor provokációnak is, hiszen a tavalyi, első alkalommal megszervezett Forgatag nagyon jól sikerült és „azt mondják, a másodikat a legnehezebb megcsinálni”. A Yorick Stúdió vezetője szeretné, ha a színház, a színházi produkciók által az idén a marosvásárhelyi román közösséget is sikerülne megszólítani és bekapcsolni a különböző rendezvényekbe.

A Yorick a programjai által amúgy is elindított egy igazi párbeszédet a két közösség között, ezt az üzenetet szeretné most is közvetíteni a művészeti igazgató a románok felé, megmutatva mindazt az értéket, amit ők kevésbé ismernek. Ugyanakkor azért is nagy kihívásnak érzi Sebestyén Aba az elvállalt feladatot, mert nem művészeti fesztiválról van szó, a színház mellett sok más műfaj is lesz, természetesen valamennyit igyekeznek a szervezők a minőség jegyében megvalósítani.

A kulturális rendezvények helyszíne az idén is a Teleki Téka marad, a Kultúrpalota, a Nemzeti Színház, a zsinagóga, a koncerteket pedig a Maros-parton szervezik, Marosszentgyörgy területén. Arról, hogy a városban más helyszín, esetleg köztér lesz-e, nem nyilatkoztak a szervezők, ugyanis erről a polgármesteri hivatallal kell egyezkedni. Bár, úgy vélik, a város részéről idén lesznek engedmények.

Újdonságnak számít a zalaegerszegi testvértelepülés bekapcsolódása a rendezvények sorába, ahogy Marosvásárhely is képviselteti magát a hamarosan sorra kerülő egerszegi fesztiválon.

A Forgatag anyagi hátterével kapcsolatosan elhangzott: az idén is a magyar kormány a legnagyobb támogató, de a vállalkozókra is számítanak. Mivel a Vásárhelyért Egyesületet a Bethlen Gábor Alap felvette a szakmai egyesületek sorába, meghívásos pályázatra is számítanak.

Kimaradt?