Nemes Levente jubileumát ünneplik Szentgyörgyön

Ötvenedik színházi évadát kezdi Nemes Levente, aki 1962-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán. Az elmúlt ötven év alatt színészként, rendezőként és színházigazgatóként egyaránt arra törekedett, hogy legjobb tudása szerint szolgálja a színházat. 1972-ig a Marosvásárhelyi Állami Magyar Színház színésze volt, utána pedig mindmáig a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagja.Ivanov-4

1992-2005 között a Tamási Áron Színház igazgatója volt, 2008-tól nyugdíjba vonult, de azóta is folyamatosan játszik, újabb és újabb szerepekre kérik fel a rendezők.
Nemes Levente az ötvenedik évadában stílusosan a színházigazgató szerepét játssza el a sepsiszentgyörgyi társulat évadnyitó előadásában, Spiró György – Az imposztor című darabjában.

Horváth Sz. István színikritikus írta róla: „Valóban emlékezetes alakítások, kitűnő egyéni műsorok sora jelzi egyre jobban beérő színészi pályájának állomásait. Jelenleg – kétségkívül – színjátszásunk élvonalába tartozik, és nevét Sepsiszentgyörgy határain túl is jól ismerik. Színházánál az örök-tevékeny alapemberek közé számítják, ő maga mégis nagyon szűkmarkú, mikor alakításairól esik szó. (...) Ahogy fogalmaz, ahogy visszatér egy-egy mondatra, kifejezésre, az jár az eszemben, hogy ugyanez a pontosságra, megmunkáltságra való míves törekvés jellemzi a színpadon is. Mégsem mondhatni, hogy hidegen, tűz nélkül játszik. Hiszen egyik legfőbb jellemzője játékának, a nagy belső hév és hit. S különösen hisz a szóban, a versben – mely egész pályáján végigkísérte. Tépelődő, magát emésztő, örök elégedetlen és kételkedő színész. Önmagával szemben leginkább."Velencei-1

Nemes Levente két alkalommal kapta meg a Kultúra Szabadságáért díjat a Kovászna megyei Művelődési Felügyelőségtől, 1999-ben az EMKE Kádár Imre díjat-, 2001-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Életműdíját-, 2003-ban az EMKE Bánffy Miklós díjat-, 2007-ben Szentgyörgyi istván díjat, 2007-ben Jászai Mari díjat-, 2009-ben pedig Kaszás Attila díjat-, és Erdős Irma emlékgyűrűt kapott.

Kimaradt?