UNITER: kolozsvári előadás a legjobb

A Kolozsvári Állami Magyar Színház "Viktor, avagy a gyermekuralom" című produkciója kapta a Legjobb Előadás díját a Román Színházi Szövetség díjkiosztó gáláján Marosvásárhelyen. 

 A sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház Hamletjét színre vivő Bocsárdi László lett a legjobb rendező, Bartha József képzőművész pedig a legjobb díszletervező, ugyanannak a produkciónak a látványtervéért.

Életműdíjat kap Petru Ciubotaru színész, Mihai Măniuțiu rendező, Virginia Itta Marcu színésznő, Anca Pâslaru díszlettervező, Fodor Zénó színikritikus.

Leta Popescu és Lucia Mărneanu kapta a debüt-díjat a kolozsvári Ecsetgyárban előadott Parallelért. 

Megvan az első magyar díjazott: Bartha József képzőművész, aki a legjobb díszlet díját kapta, a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház Hamlet című produkciójának látványvilágát tervezte.

Alina Nelega dramaturg, író kapta az év legjobb drámájának járó elismerést, amelyet a román királyi család ajánlott fel. A legjobb férfi mellékszereplő a craiovai Valer Dellakeza lett a Tótékban nyújtott alakításáért.

A legjobb női mellékszereplő: Nicoleta Hâncu.

A legjobb színikritikusnak Mircea Morariut találta a zsűri. Andreea Gavriliu és Ştefan Lupu a legjobb táncszínházi előadás, a Zic-Zac című produkcióért nyerte el a Román Színházi Szövetség díját.

A közönség állva tapsolta Victor Rebengiuc színészt, aki egész életművéért kapott UNITER-díjat.  Cornel Răileanu lett a legjobb férfi főszereplő. A legjobb tévéjátéknak járó trófeát a Román Közszolgálati Televízió produkciója, a Hedda Gabler kapta, Dominic Dembinski rendezésében.

Alexandra Fasolă bizonyult a legjobb női főszereplőnek. A színésznő a bukaresti Zsidó Színház Yentl című előadásának címszerepét alakítja. 

A legjobb rendező: Bocsárdi László a Hamlet című előadásért.

Marosvásárhely fontos város nemcsak nekünk, hanem a romániai színjátszásnak is - mondta Kelemen Hunor kulturális miniszter, aki nevetést csalt ki a közönségből azzal a kijelentésével, hogy "Én veletek együtt örülök!" 

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Viktor, avagy a gyermekuralom című produkciója lett a legjobb előadás. A díjat Silviu Purcărete rendező helyett Tompa Gábor színházigazgató vette át.    

Kedves olvasónk, Bereczky Sándor két fotót küldött nekünk a gála kezdéséről. Köszönjük!

Kimaradt?